23. septembar 2023 09:00

Naučno-tehnološki parkovi Srbije biće prošireni na oko 40.000 novih kvadratnih metara

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NTP

ČAČAK, KRUŠEVAC, NIŠ - Ministarstvo za javna ulaganja Vlade Srbije objavilo je tender za izgradnju i proširenje naučno-tehnoloških parkova (NTP) u Kruševcu, Nišu i Čačku, a ukupna vrednost ulaganja iznosi 70 miliona evra za oko 40.000 novih kvadratnih metara.

U novim objektima radiće više od 1.600 inženjera, a direktori NTP u ovim gradovima rekli su Tanjugu da će ove investicije doprineti bržem razvoju inovacione delatnosti, IT sektora i tehnološkog preduzetništva, kao i otvaranju novih radnih mesta.

U Vladi Srbije potpisan je, u junu, Ugovor o zajmu i Ugovor o projektu između Vlade Srbije i EBRD, kojim je obezbeđena vrednost od 80 miliona evra, od koje će 70 miliona biti opredeljeno za izgradnju naučno-tehnoloških parkova u Čačku, Nišu i Kruševcu, a ostalih 10 miliona za izgradnju BIO 4 kampusa u Beogradu.
Intext service Video

Vršilac dužnosti direktora NTP Čačak Mirko Pešić rekao je za Tanjug da ovaj grad više godina radi na razvoju svojih kapaciteta i teži ka tome da bude nosilac inovacione delatnosti u regionu.

"Po prvi put mi sada možemo da pravimo novi objekat od temelja i proširimo naše poslovne kapacitete. Tako stvaramo uslove da se poveća broj kompanija koje će raditi u sastavu NTP, i da mi možemo da budemo nosilac inovacione delatnosti na području Šumadije i zapadne Srbije", rekao je Pešić.
Intext service Video

NTP Čačak je od 2020. godine dobio izuzetne poslovne kapacitete, kada je država investirala u 5.700 kvadratnih metara poslovnog prostora, naglasio je Pešić i dodao da su sa takvim poslovnim kapacitetima podržali više od 40 kompanija u protekle tri godine.

"Trenutno imamo 24 kompanije koje se razvijaju u sastavu NTP Čačak, pored toga u proteklih nešto više od godinu dana ostvarili smo odličnu saradnju sa regionalnim inovativnim startap centrima. Sa nekima smo realizovali odlične projekte i ostvarili dobre rezultate. Planiranom izgradnjom novih više od 12.000 kvadrata poslovnog prostora u naredne dve godine, sa sadašnjih 6.000 kvadratnih metara, mi ćemo utrostručiti naše kapacitete i predstavljati jedan značajan deo inovacione infrastrukture", rekao je Pešić.

Nova zgrada će ispunjavati parametre energetske efiaksnosti, dodao je on, sa solarnim panelima na krovu i prostorom sa elementima "smart" instalacija.

"Izgradnjom novih kapaciteta moći ćemo da očekujemo novih 50 kompanija koje će se razvijati u okviru NTP Čačak", rekao je Pešić.

Nova zgrada NTP u Čačku prostiraće se na oko 12.700 kvadratnih metara, na lokaciji Cer i imaće 6.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, u kojem će poslovati više od 30 firmi.

Prvi Regionalni industrijsko-tehnološki park biće izgradjen u Kruševcu početkom naredne godine, a kako je Tanjugu rekla direktorka Biznis inkubatora Martina Manojlović, koji je inicijator ovog projekta, NTP će omogućiti odlične uslove svim budućim privrednicima u Rasinskom okrugu koji imaju inovativne poslovne ideje.

"Mi na ovom projektu radimo od 2020. godine. U saradnji sa Ministarstvom za inovacije i tehnološki razvoj na čelu sa ministarskom Jelenom Begović uradili smo opsežnu analizu tržišta i elaborat. Biznis inkubator u Kruševcu postoji od 2008.godine i kroz ovu zgradu prošlo je više od 120 firmi koje su nastavile da posluju kao uspešne kompanije. Mi ovde više nemamo dovoljno prostora za sve zainteresovane buduće preduzetnike i već imamo listu čekanja", rekla je Manojlovićeva.
Intext service Video

U okviru industrijsko-tehnološkog parka biće 39 kancelarija za više od 200 korisnika, kao i modularne hale, istakla je Manojlovićeva i dodala da su analizom tržišta došli do zaključka da Kruševac nema adekvatan sajamski prostor tako da je ovim projektom i to obuhvćeno.

Izgradnja Regionalng industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu, koji će se prostirati na površini od 10.000 kvadrata u industrijskoj zoni, trebalo bi da počne u januaru 2024.godine, a otvaranje je planirano 2026. godine i investicija je vredna oko šest miliona evra.

U Kruševcu NTP će biti smešten na lokaciji bivše upravne zgrade Hemijske industrije "Župa" u Dedini i zauzeće površinu od 1,6 hektara, na kojoj će se nalaziti glavna zgrada, konferencijske sale i 39 poslovnih modula namenjenih za rad tehnološko i istraživački orijentisanih kompanija za više od 200 korisnika.

U drugom delu je planirano 14 proizvodnih modula od po 280 metara kvadratnih, a ukupna površina hala je oko 4.000 metara kvadratnih.

Direktor NTP Niš Milan Ranđelović objasnio je da je reč o delimičnoj rekonstrukciji postojećeg objekta, odnosno unapređenju funkcionalnosti, ali pre svega na izgradnji dodatne lamele koja će biti sastvani deo i činiće jedinstven kompleks sa postojećim objektom.

Naučno-tehnolosški park Niš očekuje novih oko 18.000 kvadrata.

"Zajedno sa postojećim za dve godine ćemo imati kompleks od preko 30.000 kvadratnih metara namenjenih firmama, laboratorijskim kapacitetima, inovatorima koji u Nišu razvijaju nove proizvode, usluge i kojima ćemo mi zajedno sa čitavom i akademskom zajednicom i drugim akterima iz našeg eko-sistema pružati podršku da se brže razvijaju", rekao je Ranđelović za Tanjug.
Intext service Video

Ističe da trenutno u parku posluje više od 40 firmi i radi 500 uglavnom mladih visokoobrazovanih ljudi, a izgradnjom novog objekata stvoriće se uslovi za dodatnih 700 do 1.000 ljudi.

"Težićemo tome da se približimo da u završenom objektu imamo negde 1.500 ljudi i 60, 70 kompanija, zavisno od njihove veličine", rekao je Ranđelović.

Kada je reč o programskim sadržajima, dodaje, uglavnom su u pitanju kompanije iz oblasti informacionih tehnologija, a imaju i dosta istraživača iz oblasti biotehnologija.

"Imamo nekoliko fakulteta koji rade u oblasti energetske efikasnosti, zelene ekonomije. Pokušaćemo da temu inovacija i inovativnog preduzetništva raširimo i motivišemo što više i preduzetnički orijentisanih ljudi, ali i istraživača iz različitih naučno - istraživačkih organizacija iz Niša i regiona da postanu deo parka i krenu u tehnološko preduzetništvo", najavio je Ranđelović.

Posebno je istakao da će pokušati da okupe resurse i privuku razvojne centre iz sajber bezbednosti koristeći i najbolja pozitivna iskustva iz Izraela.

"Pokušaćemo da se uključimo i u najnovije trendove vezane za autonomna vozila i najnovije tehnologije u oblasti automobilske industrije i mobilnosti. Sve to ne bismo mogli da radimo bez novih kapaciteta", rekao je Ranđelović.
Intext service Video

Cilj je, dodaje, da sa novim resursima, laboratorijskim kapacitetima pokažu da Niš, kao nekadašnji tehnološki industrijski gigant u oblasti elektronske i mašinske industrije, i danas ima kapaciteta.

Predračunska vrednost radova, rekao je on, iznosi oko 22 miliona evra i osim izgradnje novih kapaciteta projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija nekih elemenata i funkcija unutar postojećeg objekta.

Novi objekat u Nišu biće izgrađen u severozapadnom delu kompleksa NTP Niš, između višenamenske lamele Elektronskog fakulteta i restorana Studentskog centra.

Imaće približno 9.500 metara kvadratnih namenjenih kancelarijskom prostoru i između 900 i 1.000 kvadratnih metara predviđenih za laboratorijski prostor.
Service Photo Gallery