25. septembar 2023 08:29

RATEL sprovodi sedmu nacionalnu kampanju analize parametara kvaliteta usluga

Izvor: TANJUG

podeli vest

RATEL sprovodi sedmu nacionalnu kampanju analize parametara kvaliteta usluga

Foto: RATEL

BEOGRAD - Regulatorno telo za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) saopštio je da i ove godine sprovodi sedmu nacionalnu kampanju, analizu parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima mobilnih komunikacionih mreža - benčmark.

Kako se navodi, benčmark mobilnih mreža u Srbiji je prilika da operatori mobilnih komunikacionih mreža u zemlji, pod unapred poznatim, fer i transparentnim uslovima, ponovo pokažu dostupnost, raspoloživost i kvalitet usluga u svojim mrežama, a i korisnici će moći da se upoznaju sa uporedivim rezultatima.

Ukoliko se uporede merenja i analize parametara kvaliteta usluga u mobilnim mrežama koja sprovode RATEL i operatori, kako se ističe, razlike su vrlo jasne, vidljive i precizne.

RATEL objašnjava da kompanije odnosno operatori, sprovode benčmark testiranja po sopstvenoj metodologiji merenja i bodovanja, koja nije standardizovana, pa samim tim rezultati različitih kampanja nisu uporedivi, jer su to uglavnom kampanje po metodologiji "crowdsource" koja se zasniva po principu uzorkovanja, i analiziraju samo neke od parametara usluga prenosa podataka i uglavnom nema radio parametara.

"Uzorkovanje nije bliže pojašnjeno, a pretpostavka je da se obavlja u gradskim sredinama gde je najveća koncentracija korisnika koji su platežno sposobni, jer po prirodi stvari operatori nemaju ekonomski interes da pružaju uslugu u nerazvijenim krajevima, pa samim tim benčmark merenja ne sprovode u takvim područjima, što stvara pogrešnu sliku o zastupljenosti i raspoloživosti njihovih usluga po teritoriji Srbije u celosti", piše u saopštenju.

RATEL podseća da je jedna od zakonskih obaveza tog regulatornog tela da se stara da obezbedi visok nivo zaštite korisnika, u skladu sa utvrđenim ciljevima i tako se posebno vodi računa o davanju jasnih obaveštenja u pogledu objavljivanja uslova korišćenja javnih elektronskih komunikacionih usluga i pružanja uporedivih obaveštenja krajnjim korisnicima od strane operatora.

"RATEL podstiče dodatne investicije i dalji razvoj telekomunikacionog tržišta kroz zaštitu konkurentnosti u pružanju usluga u mobilnih komunikacionim mrežama, te na pouzdan i nepristrasan način informiše korisnike o kvalitetu mobilnih usluga u Srbiji. Od 2017. sprovodi sveobuhvatna uporedna merenja i analizu parametara kvaliteta usluga dostupnih krajnjim korisnicima mobilnih komunikacionih mreža - benčmark", navodi se.