26. septembar 2023 11:16

Irena Brajović: ESG je novi koncept kome su jednako važni etika i profit

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/Deemerwha studio, ilustracija

BEOGRAD - ESG, odnosno održivi razvoj je novo poglavlje u evoluciji poslovnog sveta kome su održivost i etika jednako važni kao i profit, izjavila je direktorka Konfindustrije Srbije Irena Brajović i navela da ESG ako se pravilno primenjuje može da dovede do održivije budućnosti za sve.

Ona je na konferenciji "ESG u poslovanju i finansijama: Izazovi i mogućnosti u Srbiji" koja se u organizaciji Udruženja italijanskih industrijalaca, Konfindustrija Srbija i Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije (PKS), uz podršku Deloitte Risk Advisory održava u PKS istakla da Konfindustrija Srbija želi da transparentnost bude imanentna razvoju svih kompanija.

"Želimo da ovo poglavlje bude na dobrobit zajednice a kao asocijacija industrijalaca imamo obavezu da pokažemo da odgovornost kreće od nas", rekla je ona.

Glavne teme današnje konferencije su izveštavanje, kreiranje korporativne strategije dekarbonizacije kao i primena zelenih tehnologija i implementacija Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM).

Govoreći o tome šta na ovom planu preduzima Ministarstvo rudarstva i energetike pomoćnica ministra Maja Vukadinović je navela da je zelena tranzicija nešto što je na našem putu, budući da smo potpisali Pariski sporazum za klimatske promene kao i Sofijsku deklaraciju.

"S tim u vezi mi smo na putu dekarbonizacije energetskog sektora koji se i dalje primarno oslanja na upotrebu fosilnih goriva za proizvodnju toplotne i električne energije. Mi radimo na izradi niza strateških dokumenata a to su pre svega integrisani i nacionalni klimatski plan kao i nova strategije razvoja energetike kojima ćemo definisati ciljeve do 2050. godine pre svega u oblasti obnovljivih izvora energije, povećanja energetske efikasnosti ali i smanjenja emisije štetnih gasova", rekla je ona.

Dodala je da je takođe unapređen zakonodavni okvir u ovoj oblasti time što je ove godine donet Zakon o izmenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i niz podzakonskih akata kojima se povećavaju kapaciteti u ovoj oblasti.

"Kao rezultat toga prošlog meseca smo sproveli najveće uspešne aukcije u ovom delu Balkana za dodelu tržišnih premija za 450 megavata za solar i vetar. Nameravamo da kroz ovaj mehanizam u naredne tri godine povećamo kapacitete za još oko 1.300 megavata čime ćemo stvoriti mogućnosti za nove investicije i nove projekte kroz izbor strateških partnera u ovoj oblasti", istakla je Vukadinović.

Prema njenoj oceni, zelena tranzicija nije samo međunarodna obaveza nego nešto što se tiče svih nas jer, kako je rekla, upravo od nje zavisi zaštita životne sredine kao i energetska bezbednost i energetska nezavisnost Srbije.

Zbog toga se, naglasila je ona, mora imati u vidu da je razvoj zelene energije u energetskom miksu deo šireg sistema o čijoj stabilnosti mora da se vodi računa.