3. oktobar 2023 09:22

Javni poziv organizacijama civilnog društva radi učešća u održavanju okruglih stolova na temu "Finansijska pomoć EU"

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Nenad Nedomacki, ilustracija

BEOGRAD - Ministarstvo finansija objavilo je Javni poziv namenjen organizacijama civilnog društva radi učešća u održavanju okruglih stolova na temu "Finansijska pomoć Evropske unije (EU)".

Rok za prijavljivnje je do 9. oktobra u 15.30 časova, a okrugli stolovi, kako je navedeno u pozivu, biće održani 24. oktobra u Beogradu, 22. novembra u Nišu i 14. decembra u Novom Sadu.

Cilj održavanja okruglih stolova, pored upoznavanja organizacija civilnog društva sa ovom tematikom je i da prisutne organizacije po završetku informišu odgovarajuće ciljne grupe o značaju finansijske pomoći EU, prvenstveno o zaštiti finansijskih interesa EU.

U pozivu se ističe da će, kada je reč o zaštiti finansijskih interesa EU, akcenat biti na prijavljivanju nepravilnosti i sumnji na prevaru.

Dodaje se da je Javni poziv namenjen organizacijama civilnog društva koje deluju u oblasti Pregovaračko poglavlje 32 - Finansijski nadzor (Zaštita finasijskih interesa EU), zatim reforma javnih finansija, pravosuđa u oblasti krivičnog zakonodavstva, sudstva i tužilaštva, kao i monitoring javnih finansija i javnih nabavki.

Učesnicima će teme prezentovati predstavnici ministarstava finansija i za evropske integracije, uz mogućnost postavljanja pitanja, odnosno debate.

Podseća se da je Akcionim planom kao sastavnim delom Strateškog plana za borbu protiv prevara i upravljanje nepravilnostima u postupanju sa finansijskim sredstvima EU u Srbiji za period 2021 - 2023. predviđena aktivnost koja se odnosi na održavanje okruglih stolova sa organizacijama civilnog društva u cilju njihovih upoznavanja sa implementacijom ovog strateškog plana i potrebi informisanja javnosti u vezi sa finansijskom pomoći EU.

Javni poziv je uputilo Odeljenje ministarstva za suzbijanje nepravilnosti i prevara u postupanju sa finansijskim sredstvima EU (AFKOS).

Zainteresovane organizacije civilnog društva prijave sa naznakom "Za učešće u održavanju okruglih stolova" podnose isključivo elektronskim putem na imejl adresu afcos.serbia@mfin.gov.rs.