6. oktobar 2023 13:03

Otvoren 59. Međunarodni sajam nameštaja, učestvuje 120 izlagača iz devet zemalja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvoren 59. Međunarodni sajam nameštaja, učestvuje 120 izlagača iz devet zemalja

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 59. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije koji će trajati do 11. oktobra, kao i Međunarodni sajam mašina i alata, koji će se završiti dan ranije.

Otvarajući sajam, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Stajić je rekao da je u preradi drveta i prozvodnji nameštaja u Srbiji aktivno 3.600 firmi koje zapošljavaju oko 33.000 radnika.

"Ove dve grane su lane ostvarile 1,57 milijardi evra prihoda, od čega je više od 700 miliona ostvareno izvozom. Njihovo učešće u izvozu Srbije lane je iznosilo 2,2 odsto", naveo je on.

Dodao je da su industrija prerade drveta i proizvodnja na petom mestu u sferi prerađivačke industrije i da već 13 godina ostvaruju suficit u poslovanju sa inostranstvom a suficit je prošle godine iznosio oko 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, lane je kroz poreze u državni budzet iz ove grane uplaćeno oko 100 miliona evra.

"Preduzeća iz ove oblasti doprinose ravnomernom razvoju zemlje jer ih ima po celoj zemlji a veoma je važan i podatak da od ukupnih prihoda u ovom sektoru, oko 80 odsto ostvaruju privatne kompanije", rekao je Stajić.

Na otvaranju je istaknuto da ovaj sajam spaja drvno-prerađivačku industruju sa industrijom nameštaja i da Srbija ima velike resurse i dobru radnu snagu u ovoj oblasti te da savremene tendencije idu u pravcu izrade nameštaja od prirodnih materijala i punog drveta.

Obraćajući se prisutnima jedan od najznačajnijih industrijskih dizajnera u Americi Sava Čvek, koji je sarađivao i sa Stivom Džobsom je istakao da Sajam nameštaja otvara mogućnosti za nove saradnje i učvršćuje stare poslovne veze.

"Cilj svih nas u industriji nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije jeste da svojim znanjem, novim idejama i tehnologijama stvorimo proizvode za publiku koja dolazi i da joj ponudimo proizvode koji su dosledni najsavremenijim zahtevima funkcije, estetike i ličnih ukusa", rekao je on.

Na sajmu nastupa više od 120 izlagača iz devet zemalja, Italije, Nemačke, Turske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Poljske, Kine, Slovenije, kao i naši proizvođači i prodavci nameštaja.

U pet hala Beogradskog sajma posetioci mogu da nađu širok spektar nameštaja za različite prostorije i namene - stambeni, kancelarijski, dečji, baštenski nameštaj, kuhinje, spavaće sobe, garniture, različite stilove nameštaja - moderne, klasične, minimalističke, rustične, kao i rasvetu i dekorativne predmete za razne enterijere.

Izlagači i posetioci su u anketi Tanjuga istakli da i jedni i drugi imaju prilično velika očekivanja od sajma, prvi da dođu do kupaca a drugi da po cenama koje su povoljnije od redovnih nabave nameštaj koji im nedostaje.

Tako je jedan od izlagača, iz Smedereva koji proizvodi tapacirani nameštaj sa čim je i nastupio na sajmu rekao da je manifestacija dobro organizovana, sa dosta izlagača i da očekuje lepu posetu.

"Posetioce najviše zanima funkcionalan nameštaj, a kod nas su to garniture koje se razvlače", rekao je on i dodao da njegova firma odobrava sajamski popust do 25 odsto.

Jedan mlađi Beograđanin, koji je na sajam došao sa suprugom rekao je Tanjugu da su došli da pre svega gledaju nameštaj, a da će ako nađu nešto što im se dopada možda i kupiti neki komad.

"Ponuda je dobra, sve je lepo organizovano i što je veoma važno i cene su korektne. Koliko smo mogli da vidimo niže su bar za 10 odsto od redovnih", istakao je on, uz poruku da na sajam vredi doći.

Većina posetilaca, bar onih sa kojima smo razgovarali na sajam je došla ciljano, da kupi nameštaj koji im je potreban.

Sredovečna gospođa je došla sa kćerkom kako bi joj pomogla da kupi nameštaj za dnevni boravak. Nije mnogo zadovoljna onim što je videla ali kako kaže to je njen utisak.

"Meni je sve ovo slično i nekako imitacija, ja volim pravi nameštaj ali mlađima se ovo sviđa, pa i mojoj kćerki, tako da će možda i kupiti to što traži", rekla je ona.

Druga Beograđanka sa kojom smo razgovarali došla je sama ali sa istim ciljem, da kupi nameštaj koji joj je potreban.

"Kuhinja mi treba i francuski ležaj, ali nešto što meni odgovara. Tek sam počela da razgledam i u ovom delu je baš skupo, ali gledaću još", rekla je ona i dodala da očekuje da će na sajmu ipak naći nameštaj sa popustom.

Na Međunarodnom sajmu mašina i alata za drvnu industriju predstavljene su najnovije tehnologije, proizvodi i usluge namenjene industriji obrade drveta.

Među njima prednjače mašine za sečenje, rendanje i oblikovanje drveta, materijali i repromaterijali koji se koriste u procesu obrade drveta, tehnologije, pogotovo inovativne, za obradu drveta, kao i dodatna oprema i alati, poput alata za ručnu obradu, alata za zavarivanje i pričvršćivanje, pribora za održavanje mašina.

I ove godine biće dodeljene nagrade Sajma nameštaja “zlatni ključ” i "sajamski ključ", pri čemu se "zlatni ključ" dodeljuje za najbolja rešenja najuspešnijim izlagačima na sajmu, ukazujući na najkvalitetnija i najinovativnija rešenja, a "sajamski ključ" za doprinos podizanju kvaliteta manifestacije i ukupan sajamski nastup.