6. oktobar 2023 15:44

Ministar Slobodan Cvetković: Ziđin je važan za celokupnu privredu Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Slobodan Cvetković: Ziđin je važan za celokupnu privredu Srbije

Foto: Ministarstvo privrede

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković održao je danas sastanak sa generalnim direktorom kompanije Srbija Ziđin Koper Ću Guodžuom i posebno ukazao na značaj investicija kompanije Ziđin.

On je izrazio zadovoljstvo onim što je urađeno od kada su kineski partneri preuzeli upravljanje RTB Borom.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, Cvetković je naglasio značaj učestalije zajedničke saradnje na budućem planu aktivnosti, uključujući i razgovore o novim investicijama i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

„Privredna aktivnost Ziđin jeste važna za celokupnu privredu Srbije i unapređenje rudarstva u Srbiji, jer su vašim dolaskom, novim tehnologijama i ekspertizom naša rudna bogatstva stavljena u funkciju održivog razvoja“, istakao je Cvetković.

On je najavio da će u predstojećem periodu posetiti Bor i kompaniju Srbija Ziđin Koper kako bi razgovarali o predstojećim investicionim aktivnostima kompanije.

Cvetković se zahvalio kineskim partnerima na dosadašnjoj saradnji i naglasio da u Ministarstvu privrede imaju iskrene partnere.

Ću Guodžu je naveo da je kompanija Ziđin Koper objavila da je rekonstrukcijom Topionice i rafinacije rešen „jednovekovni problem zagađenja vazduha u Boru“.

Po njegovim rečima, u proteklih pet godina, reindustrijalizacijom rudarskih i metalurških kapaciteta i uz primenu najnovijih tehnologija u procesu poboljšanja proizvodnje i povećanja efikasnosti, pokazana je jasna namera da ulažu u razvoj i budućnost ne samo Bora, Majdanpeka i Borskog okruga, već cele istočne Srbije.