13. oktobar 2023 09:39

Momirović: Borićemo se da obezbedimo životne namirnice za naše ljude na KiM

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je, i posle razgovora koje je imao u Briselu, teško reći kada će biti srpske robe na Kosovu i Metohiji.

On je naveo da prištinska vlada blokira CEFTA sporazum i trgovinu srpskim proizvodima na teritoriji KiM, ali da će se Srbija boriti i obezbediti snabdevanje za svoje ljude u pokrajini.

"Mnoge kompanije, pre svega sa juga naše zemlje, koje decenijama sarađuju sa albanskim partnerima, sada to ne mogu da rade, što je prvi put u istoriji, jer su i za vreme rata Srbi i Albanci poslovali", rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, niko više ne priča o toj trgovinskoj blokadi jer smo na pragu humanitarne katastrofe, blokirana je trgovina i dopremanje osnovnih životnih namirnica.

Za mesec dana primene, efekti akcije "Bolja cena" bolji od očekivanih

Mesec dana posle početka akcije "Bolja cena" možemo reći da su njeni efekti bolji nego što smo očekivali, izjavio je danas ministar unutrašnje i spoljne trgovine i naveo da je promet nekih proizvoda čija je cena snižena u ovoj akciji porastao i za 1.000 odsto.

"Nećete se iznenaditi o kom proizvodu je reč. Reč je o parizeru ali je skočio i promet za jogurt, sok od jabuke za 800 odsto, što pokazuje koliko ljudima znači pojeftinjenje ovih proizvoda", rekao je on gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a i podsetio da se na listi proizvoda u ovoj akciji nalazi 36 artikala.

Momirović je najavio da se razmišlja o proširenju akcije u narednom periodu a odgovarajući na pitanje koje bi robe mogle pojeftiniti rekao je da se to pre svega odnosi na one proizvode koji su značajni za pripremanje slava, ne precizirajući o kojim se tačno artiklima radi.

"Omogućili smo ljudima da kupuju po nižim cenama, nastavićemo sa ovoj akcijom koja doprinosi očuvanju standarda građana. Očekujemo da inflacija nastavi da pada, posle martovskog vrha, kada je bila veća od 16 odsto, smanjivala se a očekujemo da u oktobru bude i jednocifrena", rekao je on.