17. oktobar 2023 13:48

Direktor kompanije Payten Branislav Popović: Bezgotovinsko plaćanje je brže i lakše

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor prodaje kompanije Payten Branislav Popović rekao je danas da je bezgotovisnko plaćanje brže i lakše, da je povećan broj mesta na kojima je moguće izvršiti plaćanje karticama, i da svi učesnici u tom lancu imaju benefit od bezgotovinskog plaćanja.

Popović je rekao za Tanjug da je sve više mesta kojima je obezbeđen prihvat platnih kartica, kao nekih drugih bezgotovinskih načina plaćanja.

"Svi učesnici u lancu imaju benefit od toga, zato se rast nastavlja, pošto je bezgotovinsko plaćanje lakše i brže, a oni koji plaćaju mogu da koriste odloženo plaćanje i plaćanje na rate. To će doprineti da trend nastaviti da raste", istakao je direktor prodaje kompanije Payten.

Intext service Video

Naglasio je da gotovo 70 odsto građana koristi neke od načina instant plaćanja.

"Mi iz Paytena se trudimo da načine plaćanja olakšamo i omogućimo pristup i onima koji ne koriste tehnologije u meri u kojoj ih koriste mlađi klijenti. Naša uloga je da obezbedimo da plaćanja budu što lakša i jednostavnija za korišćenje. Imao dosta primera da stariji građani koriste pogodnosti bezgotovinskog plaćanja", rekao je Popović.

On je podsetio da benefit bezgotovinskog plaćanja osećaju potrošači, a da su prodajni objekti koji uvođenjem platnih kartica dobijaju veći promet, oslobođeni rada sa gotovim novcem, i smanjuje im se rizik od zloupotrebe i krađe.

Naglasio je da kao društvo u celini imamo benefit suzbijanjem sive ekonomije.

Payten učestvuje u nacionalnoj inicijativi za bezgotovinski plaćanje "Bolji način", a Popović ističe da je cilj projekta da se u naredne tri godine na 25.000 prodajnih mesta koje do sada nisu imale mogućnost plaćanja platnim karticama to omogući.

"Inicijativa je osnovana pod nadzorom NALEDA, a uključeni su Visa MasterCard, GIZ, Narodna banka Srbije i Ministarstvo finansija. Mala preduzeća su dobila priliku da u prvih godinu dana dobiju subvencionisano obezbeđivanje bezgotovinskog plaćanja. To će doprineti da u svom poslovanu povećaju promet i da kao privreda u celini radimo na suzbijanju sive ekonomije", objasnio je Popović.

Ističe da je Payten počeo pre tri godine da se bavi pitanjem plaćanja karticama na pijaci.

"Činjenica je da su zakupci na tezgama fizička lica i nosioci gazdinstava imali prepreke da potpišu ugovor za prihvat platnih kartica. Kada se to prevazišlo, pre dve godine smo pustili plaćanje karticama na beogradskim pijaca Kalenić, Palilula i Đeram, a od ove godine je to moguće na pijacama Blok 44, Zemun i Stari Merkator", istakao je Popović.

Kako je rekao, došlo je do veoma pozitivnog odziva od stane zakupaca pošto je promet veći, a i kod građana koji su uvideli pogodnosti plaćanja i bez gotovog novca u novčaniku.

Kada je u pitanju industrija izdavanja smeštaja, Popović smatra da je lakše sprečiti malverzacije kada se uplate vrše karticama.

"Lakše je rešavati reklamacije, a u slučaju da se nešto desi lakše je izvršiti povraćaj novca. Kao i slučaju sa pijacama, fizička lica su bili izdavaoci smeštaja. Banka Srbije i Ministarstvo turizma su dali doprinos tom rešenju", rekao je on.

Intext service Video

Popović naglašava da je Srbija dominatno keš tržište, i da je po nekad problem mali broj bankomata.

"Od pred dve godine postoji mogućnost da u velikim prodavnicama uz kupovinu tražite isplatu gotovog novca. Od sledeće nedelje je to moguće i u prodajnom lancu Deleze, u čemu učestvuje naša kompanija", naveo je Popović za Tanjug.

On je podsetio da kompanija krajem meseca oktobra organizuje drugi po redu "Hakaton", na kome će ponuditi mladim ljudima i studentima da daju nove ideje u primeni platnih kartica.

"Hakaton će se održati krajem oktobra, a prijave su u toku. Nagradni fond je ove godine veći nego prethodne i iznosi više od 10.000 evra", rekao je Popović.