18. oktobar 2023 14:18

Šmid: Mala i srednja preduzeća su pokretačka snaga srpske privrede

Izvor: TANJUG

Foto: Andreja Marković

BEOGRAD - Mala i srednja preduzeća čine 99 odsto firmi u Srbiji, u njima je 67 odsto ukupnih radnih mesta i čine kičmu domaće privrede, pokretačku snagu u stvaranju prihoda i novih radnih mesta, izjavio je danas švajcarski ambasador Urs Šmid, prilikom zvaničnog pokretanja projekta SME HUB.

Kako je saopšteno iz ovog projekta, reč je o prvom javno privatnom partnerstvu između Vlade Švajcarske i srpske kompanije ICT Hub.

Projekat je usmeren ka dodatnom unapređivanju poslovanja malih i srednjih preduzeća, kako bi se unapredili njihovi kapaciteti i ona ispunila kriterijume za saradnju sa multinacionalnim i velikim domaćim kompanijama koje posluju u Srbiji.

„Ovaj projekat će pružiti veoma kvalitetne usluge i u pravo vreme, kako bi se stvorilo pozitivno poslovno okruženje i kako bi dodatno ojačali reputaciju Srbije kao atraktivne destinacije za investiranje“, rekao je Šmid.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je navela da će ovaj projekat kao novu dodatu vrednost doneti posvećen pojedinačan rad sa firmama na povezivanju, umrežavanju i razvoju kapaciteta.

"To je ono što je u prethodnim periodima nedostajalo i Ministarstvo privrede pruža ruku podrške ovom projektu, jer imamo resursa i kapaciteta da zajedničkim snagama dodatno razvijemo srpsku privredu“, naglasila je ona.

Direktor SME HUB Aleksandar Goračinov je rekao da se kroz ovaj projekat već sada posreduje u saradnji između multinacionalnih kompanija i domaćih preduzeća.

"Interesovanja za SME HUB-om od strane multinacionalnih kompanija i malih i srednjih preduzeća prevazišla su naša očekivanja“, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, SME HUB je osmišljen kao most koji spaja javni i privatni sektor, kompanije i konsultante, znanje i ljude, a sve kako bi sinergijom dodatno osnažili srpsku privredu.