20. oktobar 2023 16:28

Mali: Budžetom za narednu godinu čuvamo životni standard građana

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da predloženim budžetom za 2024. godinu Vlada Srbije želi da sačuva životni standard građana i da je projektovan tako da prihodi budu veći od inflacije.

Mali je na javnom slušanju u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o budžetu za 2024. i Predloga zakona o završnom računu budžeta Srbije za 2022. kazao da je ovo četvrta godina da se u isto vreme u republičkom parlamentu nalaze završni i budžet za narednu godinu, koji je, kako je naglasio, razvojni i nastavak politike koju vodi Vlada Srbije.

"Budžet za narednu godinu je nastavak politike povećanja plata i penzija, izgradnje i zaštite životnog standarda građana", kazao je Mali.

Budžetom za 2024. godinu primanja i prihodi veći za 136,9 milijardi dinara

Mali je izjavio da su predloženim budžetom za 2024. godinu predviđena veća primanja i prihodi za 136,9 milijardi dinara, kao i uvećane penzije za 14,8 odsto.

Ministar Mali, koji je na skupštinskom Odboru za finansije obrazložio Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu, objavio je na instagramu najvažnije stavke planiranog budžeta, Planiran je deficit od 2,2 odsto, dok je u 2023. godini projektovan deficit od 2,8 odsto, naveo je Mali.

Projektovana je stopa privrednog rasta od 3,5 odsto BDP, a planirano povećanje plata u javnom sektoru 10 odsto.