1. novembar 2023 14:42

Momirović: Padaju cene u maloprodaji, inflacija će do kraja godine biti osam odsto

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da je inflacija trenutno najveći izazov za trgovinu i da se radi na njenoj stabilizaciji, kao i da očekuje da će stopa inflacije do kraja godine biti spuštena na osam odsto.

"Uveren sam da će do kraja godine inflacija iznositi osam odsto i da će se u prvom delu naredne godine spustiti na dva do četiri odsto", rekao je Momirović na Ritejl samitu, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Podsetio je da vlada zajedno sa partnerima iz privatnog sektora realizuje akciju Bolja cena.

"Mislim da smo izazvali jedan domino efekat snižavanja cena u maloprodaji", rekao je Momirović.

Na pitanje da li će se nastaviti sa akcijom Bolja cena, ministar je rekao da se radi na nekoliko paralelnih akcija sa privatnim sektorom.

"Pregovaramo, od poljoprivrednika, prerađivača do trgovaca. To nije jednostavno, posebno u uslovima inflacije. Ovo što smo postigli sa 36 proizvoda je veliki uspeh, ali ne zaustavljamo se na tome. Izazvali smo talas sniženja, važno je da naši građani to osete i da mogu za svoj novac više da kupe", rekao je Momirović.

Prosečna marža u Srbiji iznosi 14 odsto, a ministar ističe da vlada ide u smeru stimulisanja konkurencije i sprečavanja stvaranja monopola.

"Mi smo pre 10 godina imali samo dva lanca, od toga je jedan bio dominantan. Danas imamo puno i regionalnih i nacionalnih kompanija uključujući Lidl, najveći evropski lanac", rekao je Momirović.

Osvrnuo se i na cene energenata, podsećajući da je cena struje u Srbiji i dalje među najnižima u Evropi.

"To je direktna subvencija privredi i stanovništvu", rekao je Momirović i dodao da cena nafte zavisi od dešavanja na Bliskom istoku.

"Za sada cena nafte pada i ona na međunarodnom tržištu iznosi 86 dolara za barel", izjavio je ministar.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da u Srbiji trenutno posluje 20 lanaca, kao i da su građani dobro snabdeveni.

"U poslednjih 10 godina trgovina se razvijala rapidno. Najveća promena je dolazak velikih lanaca, poput Lidla i Merkatora. To je bitno promenilo nabavku, pre svega, prehrambenih prozvoda. Kod nas ima mnogo malih trgovina i mislim da je to dobro, jer naši stariji građani idu radije u malu prodavnicu u komšiluku nego što zalaze u veliki trgovinske lance", izjavio je Kovačević.

Tijana Miljković iz Udruženja za trgovinu PKS rekla je da je cilj komore, kao najveće poslovne asocijacije, da na kraju godine sumira sve aspekte poslovanja u lancu snabdevanja.

"Nama je bitno da sumiramo apsolutno sve što se nalazi u tom lancu, nove tehnolgije, koji su trendovi kupaca, veštačku inteligenciju bez koje nećemo moći, i ono što je vrlo bitno jeste da uključimo ne samo ritejlere, već i proizvođače i distributere", navela je Miljkovićeva.

Ona je nedostatak radne snage navela kao jedna od ključnih problema sa kojim se trenutno suočavamo.

"Nedostatak radne snage je definitivno najveći izazov za sve industrije. U samoj pripremi Beograda za Expo 2027. mi ćemo imati problem radne snage u svim industrijama. Na tome moramo da radimo i kao država i kao PKS na svim nivoima. Moramo da motivišemo mlade da ostanu u zemlji i da se edukuju. Ono što mi kao PKS nudimo su edukacije na različitim nivoima i u različitim industrijama", rekla je Miljkovićeva.

Ritejl samit je, u Hotel "Radisson Collection Old Mill, okupio  predstavnike kompanija i institucija, stručnjake i lidere iz sektora trgovine, logisitike i prehrambene industrije, a glavne teme su trenutni i budući izazovi u industriji maloprodaje.