2. novembar 2023 14:18

Đedović Handanović: Srbija je spremna za zimu, rezerve gasa su na nivou od oko 700 miliona kubnih metara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đedović Handanović: Srbija je spremna za zimu, rezerve gasa su na nivou od oko 700 miliona kubnih metara

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skaldištima u Srbiji i Mađarskoj.

"Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone", rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner. Ministarka je tom prilikom rekla i da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.

"Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fizički završena izgradnja", izjavila je Đedović Handanović.

Gasovod Srbija-Bugarska gotov polovinom novembra

Ministarka je izjavila da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.

"Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da korisitmo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fiizčki završena izgradnja", rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, u hotelu Falkenštajner.

U pregovorima smo sa azerbejdžanskom stranom i radimo na tome da potpišemo komercijalni ugovor do kraja novembra između JP Srbijagas i azerbejdžanskog snabdevača, dodala je ona. 

Gasni forum organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Naftovod Srbija-Mađarska biće gotov do 2028. godine

Dubravka Đedović Handanović najavila je da će naftovod Srbija-Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

"Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte", rekla je ministarka.

Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skaldištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavzne rezerve u skladu sa evropskom regulativom, rekla je Đedović Handanović na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner.

Transformacija procesa rada u EPS u narednih šest meseci

Ministarka rudarstva i energetike rekla je danas da će se u narednih šest meseci raditi na restrukturiranju Elektroprivrede Srbije, u smislu transformacije i poboljšanja procesa rada.

"To je praktično jedna transformacija u smislu poboljšanja procesa rada, da se sagledaju različita odeljenja i funkcije kompanije.

Od ljudskih reursa do IT sektora, javnih nabavki, operativnog modela i vitalnih procesa, koji postoje u ovoj kopmaniji da bi se učinili boljim, naprednijim i moderniji, da bi dobili na efikasnosti i produktivnosti", rekla je Đedović Handanović novinarima.
Radićemo na tom planu transformacije narednih šest meseci, istakla je ministarka, na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope u hotelu Falkenštajner.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.