30. novembar 2022 13:16

AHK i Simens: Održivi razvoj nije samo poželjan već je postao imperativ poslovanja

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Klimatske promene predstavljaju egzistencijalni problem sadašnjeg vremena i održivi razvoj više nije samo poželjan segment u poslovanju kompanije, već predstavlja neophodnost i imperativ svakog posla, zaključak je današnje konferencije "Transformacija ka održivoj budućnosti“ koju su organizovali Nemačko-srpska privredna komora (AHK) i kompanija Simens.

Član Upravnog odbora AHK Ivan Smiljković koji je i bankar rekao je da će firme koje su okrenute zelenoj transformaciji, lakše dolaziti do novca za investicije, jer banke prilikom davanja zajmova gledaju i taj segment poslovanja.

Ukazao je i na stav Evropske komisije da ne postoji teritorija u Evropskoj uniji pa i u Evropi koja će moći da emituje ugljen-dioskida više nego što je dozvoljeno.

"I naše kompanije će morati da definišu svoj stav prema životnoj sredini ukoliko žele da se uključe u evropske lance snabdevanja", naglasio je Smiljković.

Generalna direktorka Simensa za Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju Medeja Lončar rekla je da je Simens, kao jedna od prvih globalnih ekonomija koja se obavezala da će do 2030. godine biti karbon neutralna i da je od 2015. godine za više od pola smanjila emisiju ugljen-dioksida u svom poslovanju.

Učesnici su podsetili da je 2030. godina, prva godina kada bi trebalo da se napravi presek i vidi šta se od 2015. kada su definisani ciljevi održivog razvoja, uradilo, te da će se više uraditi ukoliko se u realizaciju krene ranije.