3. novembar 2023 11:59

Đedović Handanović prisustovala potpisivanju ugovora između EPS-a i Vetrozelene

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović prisustovala je danas potpisivanju Ugovora o tržišnoj premiji i Ugovora o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti između Elektroprivrede Srbije AD i Vetrozelena d.o.o. i istakla da će takvi ugovori obezbediti više zelene energije i povećati sigurnost snabdevanja.

"Naš cilj je što veća sigurnost snabdevanja električnom energijom za naše građane, da imamo što više zelena energije i da imamo najbolju moguću i najnižu cenu snabdevanja", rekla je Đedovićeva.

Ona ističe da smo danas bliže tom cilju, kao i da smo ga u dobroj meri već ostvarili, bar kada je reč o prvoj vetroelektrani.

"Novu zelenu energiju moći će da dobije oko 180.000 građana naše zemlje", rekla je ministarka.

Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i enegetike sproveli su aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije – vetroelektrane (400 MW) i solarne elektrane (50 MW) koje su najveće odjednom sprovedene aukcije u regionu Zapadnog Balkana i prve aukcije u okviru trogodišnjeg plana podsticaja kroz koji će se obezbediti ukupno 1.300 MW iz zelene energije.

Na ovim aukcijama "Vetrozelena d.o.o" dostavila je najnižu ponudu sa cenom 64,48 €/MWh za 210 MW kapaciteta.