29. decembar 2022 15:05

Telekom Fond: Startap Nanokraft za dijagnostiku bolesti srca pomera granice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Telekom Fond: Startap Nanokraft za dijagnostiku bolesti srca pomera granice

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Preduzetnički "TS Ventures" Fond Telekoma Srbija, podržao je ove godine devet startapova, a jedan od njih je Nanokraft iz oblasti biotehnologije koji će, kako je rečeno danas, pomeriti granice u prevenciji i lečenju kardiovaskularnih bolesti.

Nanokraft su na konferenciji za medije u Beogradu predstavili direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, direktor "TS Ventures Fonda" Davor Sakač, osnivač startapa Nanokraft Maksim Baković i profesor sa Farmaceutskog falulteta Bojan Marković.

 

Direktor Lučić je rekao da je osnivanjem Fonda za koji je opredeljeno 25 miliona evra u narednih pet godina, kompanija pokazala koliko su joj važni mladi ljudi.

On je kazao da Telekom Srbija nastoji da investira, ne samo u telekomunikacioni sistem, već i u druge oblasti i inovativne ideje i projekte.

Lučić smatra da je moderno doba i svet interneta dobar način da se širi poslovanje.

"Baković i njegov startap su dokaz da u novoj internet eri nema potrebe da radite van svoje zemlje, već da tu kreirate ideju koju cete prodavati celom svetu", kazak je direktor Telekoma.

On je istakao da Telekom nastoji da od Srbije napravi centar startap zajednice, poput SAD.

Kada je reč o planovima za narednu godinu u Telekomu Srbija i TS Ventures Fondu, Lučić je kazao da u 2023. godini očekuje jačanje startap zajednice u Srbiji i da veruje da će se još veći broj mladih ljudi odvažiti da pokrene sopstveni biznis.

Dodao je da Fond planira i širenje mreže saradnika i povezivanje sa drugim fondovima kako lokalno tako i globalno.

Direktor se osvrnuo i na to da kompanija nastoji da osvoji svetsko tržište kada su u pitanju telekomunikacione mreže, kao i da unapredi produkciju i omogući da domaći filmovi i serije budu dostupni na svetskim platformama.

Direktor Fonda Sakač izrazio je zadovoljstvo što svi startapi koji su ove godine izabrani potiču iz Srbije, iako su u projekat uključene i druge zemlje regiona.

Mladi osnivač startapa Nanokrafta Maksim Baković zahvalio je kompaniji i Beogradskom univerzitetu što su prepoznali potencijal njegove ideje i izrazio uverenje da će ovo dostignuće doprineti ranoj digagnostici problema sa srcem i krvnim sudovima, kao i u lečenju obolenja vezanih za kardiovaskularni sistem.

"Biohemija i biotehnologija su oblasti od kojih se u 21. veku očekuje najviše i u kojima Srbija i te kako ima šta da ponudi", zaključio je Baković.

Pohvalio je saradnju sa partnerima sa Farmaceutskog fakulteta i istakao da njegov primer može da inspiriše i druge mlade ljude da se posvete poslovanju u oblasti biotehnologije.

O važnoj ulozi Farmaceutskog fakulteta u realizaciji ovog projekta govorio je profesor Bojan Marković‚ koji je rekao da je Maksim Baković prepoznao Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu kao multidisciplinarnu instituciju, gde bi na jednom mestu mogao da realizuje projekat.

"Projekat je kompleksan i Fakultet se obavezao da kroz tri projektna zadatka, u roku od 18 meseci, zajedno sa kolegom Bakovićem, a uz finansijsku podršku Fonda pomogne realizaciju ove zanimljive i veoma izazovne ideje", kazao je Baković.