8. novembar 2023 16:39

PKS poziva privrednike da prisustvuju seminarima na temu zelene transformacije

Izvor: TANJUG

podeli vest

PKS poziva privrednike da prisustvuju seminarima na temu zelene transformacije

Foto: PROMO

BEOGRAD - Poslovna akademija Privredne komore Srbije (PKS) organizovaće narednih meseci u 12 gradova širom zemlje besplatne jednodnevne seminare za predstavnike kompanija na temu zelene transformacije srpske privrede - "Ključni izazovi za privredu na putu zelene transformacije: CBAM, dekarbonizacija, ESG, Due Diligence, monitoring i izveštavanje".

Seminari su namenjeni kompanijama koje posluju u industrijama gvožđa i čelika, cementa, aluminijuma, đubriva, električne energije i vodonika, a koje će biti obveznici novog mehanizma za prekogranično izjednačavanje ugljenika (CBAM) koji je uvela EU, saopštila je PKS.

Prvi u nizu seminara počinje već sutra, u četvrtak 13. novembra u RPK Subotica.

"CBAM podrazumeva sistem naplaćivanja taksi u zavisnosti od sadržaja ugljenika u određenim proizvodima koji se uvoze u EU iz zemalja u kojima su klimatske politike manje ambiciozne od evropskih", rekao je rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike i direktor Poslovne akademije PKS Mirjana Kovačević.

Ona dodaje da je zelena transformacija, sveobuhvatan, kompleksan i zahtevan proces koji podrazumeva, pre svega, prelazak ka niskougljeničnom i održivom poslovanju, a predstavlja jedan od najvećih generacijskih, ekonomskih i društvenih izazova današnjice.

Nakon Subotice, slede seminari u RPK Leskovac 17. novembra, RPK Kruševac 22. novembra i RPK Valjevo 24. novembra.

Sledećeg meseca obuke će biti održane u RPK Požarevac 1. decembra, zatim, u RPK Kraljevo 6. decembra, RPK Užice 8. decembra, RPK Novi Sad 11. decembra, RPK Niš 13. decembra, RPK Kragujevac 15. decembra i u RPK Zaječar 22. decembra.

Termin dvanaeste obuke u Beogradu će biti naknadno utvrđen, a sa obukama će se nastaviti i tokom januara 2024. godine u ostalim regionalnim privrednim komorama koje terminima nisu pokrivene u ovoj godini.

Svi zainteresovani privrednici za temu zelene transformacije mogu se prijaviti na i-mejl adresu akademija@pks.rs .

Kovačevićeva podseća da je CBAM uredba usvojena u julu ove godine, a da je primena počela 1. oktobra i odnosi se na određenu robu koja se proizvodi u industrijama: gvožđa i čelika, cementa, aluminijuma, đubriva, električne energije i vodonika.

"Aktivnosti PKS na ovom polju imaju za cilj da pokrenu prilike za zeleni rast, da daju podsticaj unapređenju konkurentnosti domaće privrede i doprinesu daljem razvoju i plasmanu domaćih proizvoda i usluga na različitim tržištima. Ovakve promene zahtevaju i temeljnu pripremu svake pojedinačne organizacije na promeni svesti o značaju, sadržaju i neophodnosti suočavanja sa izazovima koji su pred nama“, ističe Kovačevićeva.

Zato će seminari, objašnjava ona, obuhvatiti teme koje se tiču ESG (Environmental, Social, and Governance) rizika i održivog poslovanja, novih CSR direktiva i načina utvrđivanja ESG rizika.

Odgovoriće se na ključna pitanja, koje su obaveze i odgovornosti kada je reč o pripremi za CBAM, šta podrazumeva ugljenični otisak proizvoda i kako se priprema GHG izveštaj.

Zatim, biće obezbeđena stručna i savetodavna podrška privredi u vezi lanaca dobavljača i Due Diligence u oblasti ljudskih prava i životne sredine, i objašnjeno sve u vezi monitoringa i izveštavanja, zakonskih obaveza, međunarodnih standarda...