13. novembar 2023 11:00

Švajcarska je najuspešnija u privlačenju i zadržavanju talenata, Srbija na 53. mestu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Mikadun, ilustracija

BERN - Švajcarska je najuspešnija zemlja u privlačenju i zadržavanju talenata u 2023. godini, zaključak je godišnjeg istraživanja francuske poslovne škole INSEAD.

Prema Globalnom indeksu konkurentnosti talenata koji svake godine meri kako 134 države sveta uspevaju da privlače i zadržavaju talentovane osobe u zemlji, Švajcarska je već deseti put zaredom zauzela prvo mesto, prenosi CNBC, koji navodi da je Srbija zauzela 53. mesto.

U istraživanju se navodi da je Švajcarska atraktivna zahvaljujući "visokom nivou socijalne zaštite" i kvalitetu svog prirodnog okruženja.

Singapur je odbranio svoje drugo mesto iz protekle godine, oslanjajući se na visokoobrazovanu radnu snagu i inovativnu privredu, a na trećem mestu su SAD koje su prošle godine bile na četvrtom mestu.

U prvih 10 se nalaze i Danska, Holandija, Finska, Norveška, Australija, Švedska i Velika Britanija, a Srbija se nalazi na 53. mestu iza Rusije.

Među zemljama koje su iza Srbije su Rumunija - 54. mesto, Albanija - 56. mesto, Severna Makedonija - 71. mesto, Bosna i Hercegovina - 83. mesto.