15. novembar 2023 12:34

Tabaković: Procene su da će inflacija na kraju godine biti oko 8,0 odsto

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Međugodišnja inflacija u oktobru od 8,5 odsto je bila niža od avgustovskih očekivanja Narodne banke Srbije, a najnovije procene su da će ona krajem godine pasti na oko osam odsto i da će se u granice cilja vratiti polovinom sledeće godine, a zatim će nastaviti da usporava, izjavila je danas guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju „Izveštaja o inflaciji-novembar 2023“ koji je nedavno usvojio Izvršni odbor NBS rekla da se za ovu godinu očekuje privredni rast od oko 2,5 odsto, da je deficit tekućeg računa platnog bilansa u devet meseci bio 1,6 odsto, i da će biti premašen stranim direktnim investicijama, dok će fiskalni deficit biti niži od planiranog i iznositi oko 2,8 odsto BDP-a.

Intext service Video

Prema njenim rečim priliv od direktnih stranih investicija je u 10 mesecu iznosio 3,7 milijardi evra, što je više nego u istom periodu prošle godine koja je bila rekordna.

"Mera ograničavanja vezana za stambene kredite je dobro odmerena sa svih aspekata i njeni efekti neće ugroziti poslovanje bankarskog sektora a pozitivno će uticati na eventualne problematične kredite. Ta suma ne može da ugrozi opadajuću putanju inflacije, samo može da doprinese povećanju potrošnje“, rekla je ona.

Istakla je da se u drugom tromesečju sledeće godine realna kamatna stopa Narodne banke Srbije može vratiti u pozitivnu teritoriju.

Intext service Video

Srbija će sa MMF preći iz finansijskog u aranžman iz predostrožnosti

Guvernerka NBS izjavila je danas da Srbija ne planira da povuče od MMF drugu tranšu odobrenih sredstava, jer nam nije potrebna, i da će naša zemlja sa tom međunarodnom institucijom preći iz finansijskog "stendbaj" aranžmana u aranžman iz predostrožnosti.

"Srbija ne planira da povuče drugu tranšu sredstava koja su joj odobrena i stoje joj na raspolaganju, zato što joj nisu potrebna i ne želimo da plaća kamatu na to", rekla je Tabaković odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji - 2023".

Navela je da će u decembru Odbor izvršnih direktora MMF-a odlučivati o poslednjoj reviziji aranžmana, odnosno dati potvrdu da li je ona bila uspešna. 

"Trenutak u kojem bi išlo povlačenje sredstava je nešto o čemu sada ne razgovaramo, odnosno usvajanjem same druge revizije ne znači da automatski ide prenos sredstava na naš račun. O tome ćemo se dogovarati sa njima, kao i o svemu ostalom, ali je naša odluka već da kažem doneta -  da će to u nastavku biti aranžman iz predostrožnosti, pod uslovom da se ne pogoršaju geopolitičke okolnosti koje mogu, vi znate sami, preko noći da se promene", rekla je Tabaković.
guvernerka.