15. novembar 2023 14:40

Vladimir Vasić: Inflacija u granicama očekivanja za ovu godinu, oko osam odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vasić: Inflacija u granicama očekivanja za ovu godinu, oko osam odsto

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić izjavio je danas da je inflacija u našoj zemlji na silzanoj putanji i u granicama očekivanja za kraj godine, od oko osam odsto.

"Rekli smo, ako inflacija bude između osam i 11 odsto postigli smo uspeh i dobro je, ona je na donjoj granici očekivanja", izjavio je Vasić za Tanjug i dodao da je to posledica restriktivne monetarne politike koja navodi na smanjenje potrošnje stanovništva.

"Kada povećanjem cene novca delujte na smirivanje inflacije imate i taj negativan efekat usporavanja prodaje, jer se svi mi odričemo dela potrošenje, racionalizujemo našu potrošnju i time usporavamo privrednu aktivnost. Balansiranje je jako bitno za vođenje ekonomije", ističe Vasić.

Inflacija je, kako kaže, napravila ozbiljnu pometnju svuda, pa i kod nas.

"Neko je intervenisao brzo i odmah, neko malo kasnije, ali suštinski ona se uvek kretala i uravnotežena inflacija znači da kako rastu cene tako rastu i plate, što nas u principu ne pogađa. To je najbolji slučaj s obzirom da inflacija uvek postoji, ne postoji zemlja koja nema inflaciju. Poželjna inflacija je ona od dva odsto", rekao je Vasić.

Na pitanje kako će se inflacija odraziti na referentnu kamatnu stopu i one koji su zaduženi, Vasić kaže da inflacija razara ekonomsko tkivo.

"Imate ušteđevinu od 100.000 dinara na početku godine, imate na kraju godine 100.000 dinara, ali nije ista kupovna moć. Ona je umanjena za stepen inflacije. Cena novca je visoka, mesečna rate jesu više iz tog razloga", rekao je Vasić i dodao da se referentna kamatna stopa NBS odnosi na kredite koji su u domaćoj valuti .

"Više mesečne rate se najviše osećaju kod stambenih kredita, a mere koje je donela NBS zaustaviće dalje prelivanje rasta EURIBORA na naše mesečne budžete, kroz povećanje mesečnih rata i to će biti do kraja 2024. godine", kaže Vasić.

Kada je reč o deviznim rezervama koje su na rekordnom nivou, Vasić kaže da je uvek dobro imati nešto u rezervi.

"Iznos deviznih rezervi raste iz godine u godinu. Devizne rezreve oslikavaju koliko je bilo stranih direktnih investicija, što znači da ima dosta investitora koji ulažu ovde. Kada investiraju svoj kapital, oni donose evre ili drugu valutu koju moraju da konvertuju u dinare i taj deo ide u devizne rezerve", objašnjava Vasić.

Priliv stranih investicija kreće se u proseku godišnje oko 3,5 do četiri milijarde evra iz godine u godinu, a doznake iz inostranstva takođe su stabilne i one su na nivou oko tri miljarde.

Na pitanje kako gleda na to što je Srbija postala stoprocentni vlasnik Er Srbije, Vasić kaže da je iza nas strateško partnerstvo koje je trajalo 10 godina.

"To je dobro kada ste mali i imate probleme na tržištu. Etihad je kompanija koja ima preko 100 aviona i leti širom sveta. To je ozbiljna svetska kompanija od koje se može mnogo toga naučiti. Bez obzira na vlasnika, moramo voditi računa da je Er Srbija naša kompanija koja treba da se razvija i raste. Savet je da se uvek ima menadžment svetskog renomea koji može da prati svetske trendove", zaključuje Vasić.