17. novembar 2023 11:38

Kovačevski: Bugarska uvela nelegalnu taksu na transport gasa; Brzom prugom preko Niša biće povezani Beograd i Skoplje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

BEOGRAD - Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je danas da je Bugarska uvela nelegalnu taksu na transport gasa kroz tu zemlju i da će se iskoristiti sve pravne mogućnosti da se taj problem reši.

Kovačevski je na pitanje novinara da li mogu zajednički da nastupe Srbija, Severna Makedonija i Mađarska kada je reč o taksi na transport gasa kroz Bugarsku pošto pogađa sve tri zemlje, rekao da se radi o nelegalno uvedenom porezu koji je uvela pre svega EU.

Intext service Video

"Pre svega radi se o nelegalnom porezu koji je EU uvela za transport gasa kroz Bugarsku, svi žele da kažu da je to taksa koju je uvela Bugarska, to je tačno, ali moramo znati da je Bugarska članica EU i ne može ona od jutros da bude članica EU kada stavi veto, a popodne da ne bude članica i onda uvodi taksu od 10 evra za gas koji se transportuje kroz Bugarsku", rekao je Kovačevski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Brzom prugom preko Niša biće povezani Beograd i Skoplje

Dimitar Kovačevski izjavio je danas da Memorandum o saradnji u oblasti železnice, potpisan između Srbije i Severne Makedonije, podrazumeva izgradnju brze pruge koja će povezati Beograd i Skoplje, preko Niša. Na zajadnickoj konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u Beogradu, Kovačevski je rekao da Memorandum o saradnji znači izgradnju pruge visokih performansi.

Intext service Video

"Ovaj Memorandum o saradnji se odnosi na liniju koja ima krajnji cilj da poveže Atinu, Solun, Skoplje, Niš, Beograd, Ljubljanu i Salcburg, sa krakom za Budimpeštu. Konkretno, govorili smo o deonici Skoplje-Niš-Beograd i tome da se poveže sa aerodromom u Skoplju. Radi se o pruzi koja treba da se izgradi u dužini od 50 kilometara na teritoriji Severne Makedonije u prvoj fazi", rekao je Kovačevski.

Kako je naveo, namera je da na Koridoru 10 bude izgrađena kompletno nova brza pruga koja će ići od Skoplja do Soluna i potom od Skoplja do Pireja i Atine. Komercijalna brzina ove pruge će biti najmanje 160 kilometara na čas, najavio je Kovačevski.