18. novembar 2023 18:09

Vinski akademik Mira Šemić: Vino nije piće za opijanje, vino je piće za druženje

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Vinski akademik, somelijerka i urednica izdanja "Gault&Millau" za Sloveniju i Srbiju Mira Šemić održala je danas predavanje pod nazivom "Tajne u čaši - Osnove degustacije i veštine uparavanja vina i hrane" u okviru trećeg dana sajma vina "Wine vision by Open Balkan" i tom prilikom istakla da vino nije piće za opijanje, već piće za druženje.

"Vi ne možete piti vino na prazno, Uvek treba nešto zameziti, pojesti. Vino je pravo društveno piće", rekla je Šemić.

Service Photo Gallery

Ona je ocenila da vinogradu ne treba gospodar, već da mu trebe rob i da vinogradar mora biti "malo lud" i kreativan da bi se upustio u "ekspediciju pravljenja vina".

Govoreći o procesu pravljenja vina, ona je navela da vinar odlučuje kakav tip vina će napraviti.

"Grožđe se pročisti, sve trulo se baca van, onda se to stavi u presu. Vinar će odlučiti da li u prešu ide sa peteljkama, ili bez. Ako ide celi grozd sa peteljkom onda pritisak bude mnogo nežniji", rekla je Šemić.

Ona je dodala da vino nastaje procesom fermentacije, šećer se razvije u grožđu i kvasci taj šećer putem fermentacije menjaju u alkohol, pa nastane vino.

Šemić je dalje navela da ako vinar više pritisne grožđe, popucaju opne i umesto belog vina nastane roze ili crveno vino.

"Ostavi se onda par dana ako je belo vino. To može biti jedan, dva, tri dana, zavisi od sorte. Grožđe ima tanju ili deblju kožicu. U toj kožici se nalaze tanini, boje i jako puno drugih hemijskih sastojaka", rekla je Šemić.

Ona je dodala da je gorčina koju osetimo kad popijemo vino posledica tanina koji se nalazi u kožici.

Šemić je istakla značaj vina i za zdravlje i rekla da su crvene boje u kožici dokazano antioksidanti.

"Nema kardiovaskularnih bolesti ako pijete vino. Pa pogledajte Grčka, Francuska...Jako mala raka na crevima, a kardiovaskularne bolesti minorno", ocenila je Šemić.

Ona je rekla da se ocenjivanje vina uvek vrši u čistoj, svetloj dvorani, sa što više belih površina, da bi se vino moglo bolje videti.

Oblik čase iz kog se vino degustira je takođe važan, kaže Šemić i dodaje da čaša mora da bude šira da bi vino moglo da "prodiše" kada se sipa iz flaše.

Šemić je rekla da pri degustaciji nos treba gurnuti u čašu oko dva, dva ipo centimetra, kako bi se najbojle osetile arome vina, pa potom uzeti mali gutljaj u usta.

Prema njenom mišljenu, autohtona srpska sorta "Smederevka" je perfektna.

Drugi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvoreni Balkan" otvoren je 16. novembra na Beogradskom sajmu i trajaće do sutra.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" i tokom četiri dana Vinske vizije, Beograd će okupiti više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija iz više od 28 zemalja, što je duplo više izlagača nego prošle godine.