5. decembar 2023 13:00

NLB Grupa poboljšala ESG rejting rizika za 1,7 poena i on je sada 16

Izvor: TANJUG

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - NLB Grupa saopštila je danas da je ove godine značajno unapredila svoj ESG rejting rizika i da je svrstana među 13 odsto najboljih banaka od svih kompanija koje je ocenjivala jedna od vodećih nezavisnih kompanija za istraživanje održivosti, rejting i podatke u svetu "Sustainalytics".

Kako se navodi u saopštenju, novi ESG rejting rizik ove bankarske grupacije sada je 16, odnosno poboljšan je za 1,7 poena u odnosu na prošlogodišnji kada je bio 17,7, a to znači da je NLB Grupa potvrdila posvećenost zaštiti životne sredine i pod niskim rizikom je od značajnih finansijskih uticaja ESG faktora.

Ističe se da je poslovna održivost NLB Grupe najviše unapređena u oblasti razmatranja ESG rizika i mogućnosti u celokupnom finansijskom poslovanju, ljudskim resursima i etičkom poslovanju.

Pored toga, "Sustainalytics" je zaključio i da se u radu NLB Grupe nije dogodilo ništa što bi imalo negativan uticaj na interesne grupe, poslovanje ili životnu sredinu.

U saopštenju se navodi da je predsednik Izvršnog odbora NLB-a d.d, Blaž Brodnjak, povodom dobijanja nove ESG procene rizika kazao da održivost nije nešto što je u trendu i čime se može olako poigravati.

"To je veoma naporan, stalan i dugoročan proces. Sastoji se od malih koraka koji pojedinačno mogu da deluju beznačajno, ali se, kada se sagledaju u celosti, objedinjuju u veliki, nezaustavljiv pokret. A to je, zapravo, još važnije od samog rejtinga rizika, iako smo, naravno, izuzetno ponosni na njega jer je rezultat naših napora i ocene nezavisnih i svetski priznatih stručnjaka", kazao je on.

U saopštenju NLB Grupe se objašnjava da slično kreditnom rejtingu, ESG rejting rizika predstavlja rezultat procene kompanije, fonda ili hartije od vrednosti, s tom razlikom što se on fokusira na ispunjavanje ekoloških (E), društvenih (S) i standarda upravljanja (G), umesto na kreditnu sposobnost.

Naglašava se da u finansijskom svetu, ESG rejting postaje sve značajnija kategorija, koju investitori i analitičari sve pažljivije prate i na osnovu toga procenjuju u koje kompanije ulagati, a u koje ne.

Dodaje se da je pre godinu dana, NLB bila prva banka sa sedištem i ekskluzivnim strateškim interesom u jugoistočnoj Evropi koja je dobila ovaj rejting, kao i prva među kompanijama koje se kotiraju na Ljubljanskoj berzi.