6. decembar 2023 11:29

Siniša Mitrović: Zelene obveznice neophodne su za energetsku tranziciju

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Quality Stock Arts, ilustracija

KOPAONIK - Rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović izjavio je danas na Kopaoniku da je Srbija zbog posledica klimatskih promena imala direktan gubitak od skoro osam milijardi evra od 2000. godine i poručio da su zelene obveznice neophodne za energetsku tranziciju.

"Srbija bi da izvrši ceo model energetske tranzicije do 2030. godine i za to je potrebno više od 20 milijardi evra u ovom trenutku. Taj novac ne može doći samo iz državnih budžeta, ne može biti stimulisan od komercijalnih banaka, iz stranih novih fondova. Jedan od tih alata su zelene obveznice", rekao je Mitrović novinarima pred otvaranje druge regionalnoj "Look up" konferenciji na Kopaoniku.

Kako je rekao, privatni kapital treba da bude motivisan da prikupi novac, posebno za one infrastrukturne projekte koji su važni.

"Moram da podsetim da mi danas ne recikliramo ni farmaceutski otpad, ni tekstilni otpad, niti baterije. To je velika šansa za nove investicije za ono što se zove zelena radna mesta", kazao je Mitrović.

U fokusu ovogodišnje konferencije biće aktuelni izazovi u oblasti energetike i ekologije o kojima će, na šest panela, diskutovati više od 30 panelista.

Glavne teme su održivost, dekarbonizacija energetskog sektora, otpornost na klimatske promene, cirkularna ekonomija, zeleni biznisi i finansiranje zelenih biznisa, opstanak mikro, malih i srednjih preduzeća u lancu dobavljača na konkurentnom evropskom tržištu.

Dvodnevna "Look up" konferencija biće održana danas i sutra u hotelu Gorski.