6. decembar 2023 11:43

AmCham predstavila rezultate istraživanja o poslovnoj klimi u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Gorodenkoff, ilustracija

BEOGRAD - Tradicionalno godišnje istraživanje Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) u 2023. o poslovnoj klimi i poverenju investitora pokazalo je da većina članica te komore beleži rast poslovanja, posebno prihoda i profita, dok su po pitanju rasta investicija i novih zapošljavanja kompanije nešto opreznije.

Kako je rečeno na konferenciji "Jedanaesto prolazno vreme", istraživanje je pokazalo da su članice AmChama umereno zadovoljne poslovnom klimom u Srbiji i da su je ocenili ocenom 2,9 na skali od jedan do pet, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine, ali i najbolju prosečnu ocenu poslovne klime od kada se sprovodi istraživanje.

Istovremeno, kako je naglašeno trend rasta umereno zadovoljnih članica je stabilan i on je bio 46 odsto 2016, a ove godine je 78 odsto.

Istraživanje je pokazalo i da je primetan pad nezadovoljnih članica AmChama i on je sa 53 odsto koliko je bio 2016, ove godine svega 14 odsto.

Na predstavljanju rezultata istraživanja je rečeno i da su mala i mikro preduzeća koja nisu AmCham članovi, a deo su uzorka istraživanja, delili stavove većih kompanija i poslovnoj klimi u Srbiji su dali ocenu 3.

Kao ključne izazove za poslovanje u narednom periodu istraživanje je pokazalo da kompanije prepoznaju visoku stopu inflacije, dostupnost radne snage i efikasnost državne uprave.

Rečeno je i da visoka stopa inflacije i njeno sporije padanje nego u evro zoni, predstavlja izazov za jako širok dijapazon kompanija, imajući u vidu smanjenje kupovne moći potrošača i nepredvidive skokove cena inputa.

Dostupnost radne snage predstavlja prepreku za blizu dve trećine AmCham članica i nalazi se konstantno među dva najveća izazova u istraživanjima u poslednjih šest godina.

Efikasnost državne uprave, kako je navedeno, treći je po značaju izazov na koji upozorava čak polovina AmCham članica, a to je značajan skok u odnosu na izazove identifikovane prošle godine i ukazuje na neophodnost jačeg tempa reformi koje smanjuju administrativni teret poslovanja, od kojih je veliki deo započet za mandata ove, ali i prošle Vlade Srbije, ali još uvek nije sproveden, kao što je na primer digitalizacija zdravstva, digitalizacija radno pravne dokumentacije ili e-bolovanje.

Kada je reč o prognozi poslovanja za 2024. istraživanje AmChama je pokazalo i da je ono optimističnije u odnosu na prethodne krizne godine i povećanje poslovanja u narednoj godini i nove investicije očekuje oko dve trećine članica ove komore, dok polovina veruje da će doći i do povećanja broja zaposlenih.

Ipak, kako je istaknuto, ovaj rast optimizma pokazatelj je delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora, ali da ipak nivo entuzijazma iz 2019. godine još uvek nije dostignut, a rezultati su slični onima iz 2016. godine.

Naglašeno je i da članice AmCham-a već više od pet godina prepoznaju smanjenje korupcije, uspostavljanje vladavine prava i efikasnog pravosuđa kao prve prioritete u reformama koje Vlada Srbije treba da sprovede u okviru sistemskog unapređenjea poslovnog okruženja.

Ove reforme spadaju u fundamentalne reforme neophodne za dalji napredak ka EU, i korišćenje prilika iz Plana rasta EU koji je ponuđen zemljama Zapadnog Balkana.

Drugo mesto po značaju reformskih prioriteta zauzima dalja digitalna transformacija i razvoj eUprave i dosledno sprovođenje zelene agende, dok je na trećem mestu suzbijanje sive ekonomije.

Zamenica izvršnog direktora Am Chama Amalija Pavić je navela da je istraživanje pokazalo i da mikro i mala preduzeća takođe prioritizuju institucionalne reforme, ali u nešto drugačijem redosledu, tačnije predvidiv poreski sistem i efikasna Poreska uprava njima su na prvom mestu, dok nakon toga slede smanjenje korupcije i sive ekonomije.

Prema njenim rečima, ova preduzeća prioritizuju fleksibilnije radne propise i transparentniji sistem javnih nabavki.

Ona je navela i već nekoliko godina zaredom, više od dve trećine ispitanika u okviru članstva AmCham-a (67 odsto), ali i malih i mikro preduzeća (62 odsto), smatra da bi obrazovanje trebalo da bude prvi prioritet za alokaciju budžetskih sredstava sa ciljem pravljenja zdravih osnova za dugoročno povećanje privrednog rasta.

Pavićeva je navela i da je poslovna klima u Srbiji, kao i ranijih godina, bolje ocenjena od klime u zemljama okruženja koje nisu u EU, a lošije od zemalja koje su članice EU.

Predsednik AmCham-a Stefan Lazarević, kazao je da je prognoza poslovanja članica ove komore za narednu godinu optimističnija u odnosu na prethodne krizne godine obeležene epidemijom koronavirusa i ratom u Ukrajini.

"Ovaj rast optimizma pokazatelj je delimičnog oporavka ekonomije i jačanja poverenja investitora nakon kriznih udara, međutim veoma je važno da na dugoročnom planu, zajedno sa Vladom Srbije, radimo na unapređenju institucionalnih reformi, pre svega u sudstvu, zdravstvu, radno-pravnoj regulativi, zatim na suzbijanju sive ekonomije i zelenoj agendi", kazao je on.

Lazarević je naglasio da očekuje da će buduća Vlada Srbije imati pun mandat i da će moći da sprovede sve neophodne institucionalne reforme, ali i da će iskoristiti šanse koje pruža EU Plan rasta za brže ekonomske integracije u regionu i ka jedinstvenom evropskom tržištu.

AmCham je istraživanje "Jedanaesto prolazno vreme" sproveo uz pomoć Ipsos Strategic Marketing-a, u periodu od jula do oktobra 2023. godine.