8. decembar 2023 10:25

Razvojna agencija Srbije: Besplatne usluge mentoringa u Srbiji koristilo više od 4.000 preduzeća

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Studio Romantic, ilustracija

BEOGRAD - Usluga mentoringa u Srbiji se sprovodi više od 17 godina i koristilo je više od 4.000 malih i srednjih preduzeća, preduzetnika, zadruga i klastera u Srbiji, izjavio je vršilac dužnosti direktora Razvojne agencije Srbije (RAS) Radoš Gazdić.

On je na Mentoring forumu održanom u organizaciji RAS-a istakao da se besplatna standardizovana usluga mentoringa, realizuje kroz programe finansirane iz budžeta Ministarstva privrede i RAS, saopštila je Razvojna egencija Srbije.

Prema njegovim rečima uslugu realizuju sertifikovani mentori iz 17 akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, obučeni po metodologiji treninga za mentore i prakse „Trening na poslu“ koja je razvijena u saradnji sa japanskim ekspertima.

Fokus ovogodišnjeg foruma bio je na značaju mentoringa kao jednog od najznačajnijih vidova nefinansijske podrške mikro, malim i srednjim preduzećima i načinima da se ta usluga dodatno unapredi u Srbiji ali i regionu.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović je istakla da je mentoring program odličan primer kako dugoročna istrajnost i saradnja mogu da daju održive rezultate i zahvalila japanskoj vladi na podršci izgradnje i unapređenja sistema mentoringa u Srbiji.

"Ovaj projekat je za nas izuzetno važan jer nam omogućava da razvijemo kapacitete ljudi zaposlenih u razvojnim agencijama, koji kao mentori pruže konkretnu i vrlo usmerenu podršku pre svega mladim firmama da unaprede poslovanje onda kada im je najpotrebnije", rekla je ona.

Šef kancelarije Japanske agencija za međunarodnu saradnju (JICA) za Balkan Ueki Masahiro rekao je da je pružanje nefinansijske podrške preduzećima kakva je mentoring od krucijalne važnosti.

Dodao je da je JICA prepoznala važnost malih i srednjih preduzeća i da će nastaviti da podržava dalji razvoj i širenje mentoringa u Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana u cilju osnaživanja lokalnih ekonomija.

Zajednički rad sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju realizuje se kroz projekat „Osnaživanje i dalje uspostavljanje usluge mentoringa za mala i srednja preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana“ čiji je cilj da se standardizovana mentoring usluga u Srbiji, uspostavi i uspešno sprovodi u okviru celog regiona, u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji.