10. decembar 2023 11:57

APR: Za šest meseci osnovana su 4.062 privredna društva preko elektronske registracije

Izvor: TANJUG

Foto: APR

BEOGRAD - U prvih šest meseci od stupanja na snagu odredbe Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre (APR) kojim je uvedena obaveza elektronske registracije osnivanja privrednih društava, putem portala za elektronsku registraciju privrednih subjekata osnovano je 4.062 privrednih društava.

Kako je saopšteno iz APR-a, unapređeni portal omogućuje podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje naknade za registraciju putem platne kartice, kao i dostavljanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta.

Ističe se da ovaj način registracije skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavljuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalju putem pošte.

"S obzirom da je i iznos naknade za elektronsku registraciju niži u odnosu na visinu naknade za registraciju u papirnoj formi, smanjeni su i troškovi elektronske registracije", navodi se u saopštenju.

APR je uvela elektronsku registraciju privrednih subjekata 2018, za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), a od 2019. i za višečlanog DOO-a i korisnicima je tada ostavljena mogućnost izbora između dva načina registracije - u papirnoj ili elektronskoj formi.

Za elektronsku registraciju tada se opredeljivao mali procenat korisnika i u periodu od 1. januara do 17. maja ove godine, na ovaj način je osnovano svega 367 privrednih društava, a uvođenjem obavezne elektronske registracije broj elektronski osnovanih društava povećan je čak 11 puta.

Navodi se i da je u 2022. elektronskim putem registrovano 3.765 preduzetnika, dok je u ovoj godini, zaključno sa 17. novembrom, osnovano 5.615 preduzetnika.