13. decembar 2023 14:43

Holandija i Južna Koreja potpisale Sporazum o saradnji na nuklearnoj energiji

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/ASDF_MEDIA, ilustracija

AMSTERDAM - Holandija i Južna Koreja potpisale su sporazum o saradnji na nuklearnoj energiji, uključujući studiju izvodljivosti koju je uradila korporacija Korea Hidro za izgradnju nove nuklearne elektrane u Holandiji, saopštile su u danas vlade ove dve zemlje.

Holandska vlada planira da izgradi jednu novu nuklearnu elektranu do 2035. godine, a razmatra se i mogućnost izgradnje još jedne, prenosi Rojters.

Saopštenje je izdato tokom državne posete Holandiji južnokorejskog predsednika Jun Suk Jeola, a ministarstvo industrije Južne Koreje potvrdilo je da je potpisalo Memorandum o razumevanju sa holandskim ministarstvom ekonomje o novim postrojenjima.

Dve zemlje planiraju da sarađuju na nuklearnoj energiji, izgradnja i radu postrojenja, nabavci opreme, razvoju tehnologije kao što su mali modularni reaktori, ali i na pitanjima bezbednost i edukacije, saopštilo je korejsko ministarstvo.

Ranije tokom Junove posete, prva državne posete Holandiji jednog južnokorejskog predsednika od 1961. godine, dve vlade potpisale su i sporazume o unapređenju trgovinskih odnosa, sa fokusom na industriju poluprovodnika i lance snabdevanja.