17. januar 2024 16:06

Vučić: Projektovani privredni rast od 3,5 odsto nam diže plate i penzije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

DAVOS - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da veruje da, uz pomoć privrednog rasta i ekonomskog oporavka SAD, EU i Kine, i naša zemlja može da ima stopu privrednog rasta veću od tri i po odsto.

Kako je rekao, to bi značilo da plate i penzije "idu gore na ozbiljan način".

"Ako ostvarimo privredni rast veći od tri i po odsto, mi strahovito dižemo plate i penzije i životni standard, jer inflacija ide ispod tri odsto. Sve će manje biti problema, što znači da očekujem i smanjenje nivoa kamatnih stopa na stambene kredite i porast potrošnje", istakao je Vučić. 

Prema njegovim rečima, ukoliko privredni rast bude ispod dva posto - u problemu smo, jer nećemo moći da "izguramo" planirane projekte.

Predstavljam biznismenima u Davosu projekte koje ćemo raditi do 2027.

Predsednik je izjavio da je na Svetskom ekonomskom forumu razgovarao sa predstavnicima stranih kompanija i pozvao ih da učestvuju u projektima koje ćemo realizovati do 2027. godine i najavio da će uskoro biti napravljena i velika prezentacija na svim stranim jezicima.

"Pozvao sam kompanije da investiraju u Srbiju u projekte koje ćemo realizovati do 2027. godine. Razgovarao sam sa još biznismena iz arpaskih zemalja i pozvao ih da budu naši gosti 2027, kao i da pre toga dođu i investiraju u našu zemlju u obnovljivu energiju i sve druge oblasti", rekao je Vučić novinarima.

Kaže da je počeo da predstavlja u Davosu, što će raditi i narednih dana, šta ćemo sve uraditi od 2027. kako bi mogli da nađu svoj interes u tome i učestvuju.

"Počeo sam svima da predstavljam i napravićemo veliku prezentaciju na svim stranim jezicima toga što ćemo da uradimo do 2027. I onda svako ko se pronađe tu i čije kompanije vide interes su dobrodošle. Sa (Kirijakosom) Micotakisom sam razgovarao i sredinom februara očekujem da dođe u posetu našoj zemlji, oko Sretenja. Grčke kompanije će takođe doći, koje su zainteresovane da učestvuju u svemu tome. Razgovarao sam i sa predstavnicima japanskih kompanija. Iz Azije sve više investicija stiže u Srbiju i iz Kine, Japana i Južne Koreje", rekao je Vučić.

Težak razgovor sa Rio Tintom, pitanje da li će podneti tužbu ili ne

Aleksandar Vučić izjavio je da je imao težak razgovor sa predstavnicima Rio Tinta i da se naša zemlja suočava sa pitanjem da li će ta kompanija podneti protiv nas tužbu ili ne, ali i sa pitanjem da li ćemo prihvatiti celokupnu agendu rasta ili ne.

"Razgovarao sam sa ljudima iz Rio Tinta i gledao, u skladu sa onim što se dešava - demonstracije su svuda u svetu, i pričao sa njima o brojevima. Oni znaju za odluku naše vlade. Mi se suočavamo hoće li oni ili neće da podnose tužbu", rekao je Vučić novinarima. 

Kaže da je njegova pozicija kao predsednika nešto drugačija, kao nekog ko ima autoritet, jer je dobio veliko poverenje naroda i da nikada nije krio šta misli o Rio Tintu.

"Želim da razgovaram i sa Anom Brnabić i drugima, imali smo težak razgovor i rekao sam da moraju da ponude najčistije rešenje kojim naš narod mora da bude zadovoljan - najviše standarde u svetu za prirodu i ljude koji će da rade. I pitao sam prvi put kolika će biti plata zaposlenih. Najniža neto plata bi bila 1.000 evra na zapadu Srbije, a tek ostali uticaji... Nivo investicija u pet godina bio bi svake godine na 20 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija. Zamislite samo kako bi to ojačalo Srbiju", naglasio je Vučić.