26. januar 2024 13:19

MOL Grupa sa tri kompanije radi na razvoju mobilnosti na vodonik

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/Africa Studio, ilustracija

BUDIMPEŠTA - MOL Grupa, Volanbusz, MAV i Vaberer's potpisali su sporazum o strateškoj saradnji za razvoj mobilnosti na vodonik, radi zajedničkog ispitivanja mogućnosti proizvodnje, logistike i korišćenja zelenog, obnovljivog vodonika u transportne svrhe.

Prema potpisanom strateškom sporazumu, pored kontinuiranog profesionalnog dijaloga i razmene iskustava, kompanije će koordinirati svoje razvojne planove i zajednički razvijati koncepte za proširenje transporta vodoničnih gorivnih ćelija, saopštili su iz MOL Grupe.

MOL Grupa, MAV, Volanbusz i Vaberer imaju za cilj da u budućnosti testiraju i upravljaju novim vozilima sa vodoničnim gorivnim ćelijama, kao i da zajednički izgrade infrastrukturu za punjenje.

U okviru saradnje, četiri kompanije će aplicirati usaglašene predloge projekata na tendere za sredstva EU i domaćih državnih fondova potrebnih za razvoj mobilnosti vodonika.

Ugovor je potpisan u okviru konferencije HIDROGEN OPEN 2024 u organizaciji Udruženja za tehnologiju vodonika u kampusu MOL, navode iz MOL Grupe.

Konferenciji su prisustvovali ključni akteri industrije vodonika EU, uključujući mala i srednja preduzeća koja se bave tehnologijom vodonika, inovativne kompanije i priznati stručnjaci.