26. januar 2024 16:08

Drugi dan Agro Belgrade sajma obeležilo je više od 300 poslovnih sastanaka

Izvor: TANJUG

Foto: PROMO

BEOGRAD - Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva u Beogradu "Agro Belgrade 2024" drugog dana održavanja obeležili su poslovni sastanci (B2B) poljoprivrednih proizvođača i kupaca.

Kako je za Tanjug rekao Bojan Janković, menadžer za razvoj tržišta kroz Projekat "Velika mala privreda", koji finansira USAID, u toku dana 20 kupaca iz zemlje i regiona sastaje se sa skoro 100 lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

"Imamo kupce iz Kanade, Indije, Poljske, Velike Britanije, ali i najveće ritejlere iz zemalja regiona sa kojima se sastalo skoro 100 naših lokalnih dobavljača i onih iz regiona. Preko platforme je zakazano preko 300 sastanaka", rekao je Janković.

On je dodao da je to organizovano kao kombinacija sastanaka uživo, ali i onih koji se odvijaju preko onlajn platforme, na kojoj i jedni i drugi, već prilikom zakazivanja sastanaka, unose podatke o ponudi i potražnji.

"Nama je najvažnije ugovaranje. Razmena znanja i iskustava je uvek prisutna, ali je najvažnije da ljudi naprave poslove. Imamo jako ozbiljne srpske kompanije, izvozimo veliku količinu i vrednosno i količinski voće i povrće u svet i region. Ovaj put smo pružili i manjim kompanijama, pomogli smo im prilikom korišćenja B2B platforme da zakažu sastanke, tako da imamo i velike srpske kompanije ovde, ali i male proizvođače", rekao je Janković.

Menadžer izvoza RSV trgovine Bojan Dmitrović ističe da danas ima zakazana 22 B2B sastanka i ističe da na ovakvim događajima oko 30 odsto sastanaka završi ugovorom o poslovanju.

Kada je reč o samoj ponudi, može se pronaći sve za one sa većim budžetom i planovima za veća ulaganja, ali i za male proizvođače i one koji planiraju da postanu poljoprivrednici.

Najskuplji traktor je marke "Ferguson" i u zavisnosti od dodatne opreme košta od 100.000 do 120.000 evra, rekao je za Tanjug direktor izvršni direktor ITN Slaven Soldo.

"Mi verujemo da je najskuplja. Ferguson traktor serije 5s sa 125 konjskih snaga. Tipovana mašina za klijente koji u Srbiji apliciraju preko IPARD fondova, oprema zadovoljava 90 odsto potreba naših poljoprivrednih proizvođača", rekao je Soldo.

Ističe da su zadovoljni posebno zbog organizacije ovakvog sajma u zatvorenom tokom zimskog perioda, jer je reč o drugoj dimenziji sajma zato što poljoprivrednicima pruža mogućnost da kada nemaju aktivnosti na njivama i svoje vreme utroše u kvalitetnim razgovorima i pripremama za predstojeću sezonu.

Zamenik direktora Agrobiznis inkubatora iz Sremske Mitrovice Stanko Blagojević rekao je za Tanjug da učestvuju na Beogradskom sajmu već drugu godinu za redom, a ovog puta sa više od 60 izlagača.

"Dajemo šansu da svako prezentuje svoje proizvode. Sremska Mitrovica je prepoznatljiva, jer leži na obroncima Fruške Gore i imamo dosta izlagača sa ozbiljnim prerađivačkim potencijalom. Beogradski sajam omogućava da se pojavimo da na ovako značajnom mestu predstavimo svoje proizvode iz Srema", rekao je Blagojević.

Izlagači su izuzetno zadovoljni, dodaje, i svi su tržišno orijentisani pa je tako ovo pojavljivanje i dobar marketinški potez.

"Agrobiznis i Pokrajina podržavaju ovu priču. Sve je već prepoznatljivo, dobar kulen, kobasica, dobra vina i rakija", rekao je Blagojević.

Jedan od izlagača u okviru Agrobiznis Inkubatora koji,između ostalog, proizvodi i ne tako poznato, slatko od ljute paprike, Vasilije Jovešković sa Fruške Gore kaže da je na ovom sajmu treći put.

"Prve godine zahvaljujući Agenciji za ruralni razvoj Sremske Mitrovice, a poslednje dve godine zahvaljući Agrobiznisu. Inicijalna zamisao je da angažuje nas male poljoprivredne proizvođače, mi imamo oko 30 vrsta proizvoda", rekao je Jovešković za Tanjug.

Njegov specijalitet je, po receptu sa Tajlanda, dodaje, ali ga u šali zovu "fruškogorska vijagra".

Agro Belgrade 2024. se organizuje peti put ove godine, uz podršku Projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Sekretarijata za poljoprivredu Beograda i Privredne komore Srbije (PKS) i ove godine je okupio oko 500 izlagača.

Zatvaranje počinje svečanom ceremonijom sutra u 15:00 sati, nakon čega će u 16.00 sati biti organizovana dodela nagrada istaknutim saradnicima, učesnicima i poljoprivrednim proizvošačima.