1. februar 2024 13:16

U Beogradu otvorena prva kancelarija CDP za Zapadni Balkan

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas otvorena prva kancelarija italijanske finansijske institucija za razvoj i saradnju "Kasa Depoziti e Prestiti" (Cassa Depositi e Prestiti - CDP) van Evropske unije, namenjena čitavom regionu Zapadnog Balkana. 

Kako je rečeno na otvaranju, ova kancelarija se otvara u skladu sa  ulogom te italijanske finansijske institucije i deo je šire strategije usmerene na jačanje njenog prisustva i aktivnosti u podršci inicijativama održivog razvoja italijanskih kompanija u ekonomijama u ekspanziji.

Intext service Video

Izvršni direktor CDP-a Dario Skanapjeko izjavio je da je cilj otvaranja kancelarije te institucije u prestonici Srbije da poboljša odnose koje ona ima sa preduzećima koja se nalaze u zemljama u ovom delu sveta. 

"Srbija je veoma važna za Italiju, ne samo zbog geografske blizine, već i zbog dobrih ekonomskih i trgovinskih odnosa koje imamo. CDP je veliki finansijer različitih investicija i ovde je da pomogne kako italijanskim, tako i srpskim preduzećima", rekao je on. 

Intext service Video

Skanapjeko je naglasio da će CDP danas potpisati dva važna ugovora, jedan je sa UniCredit bankom Srbije, a drugi sa bankom Intesa Srbija i da je vrednost tih ugovora 50 miliona evra. 

"Takođe, potpisaćemo i sa Elektroprivredom Srbije (EPS) jedno pismo o namerama i to je samo početak nekih naših aktivnosti koje želimo nadalje da razvijamo ovde u Srbiji", kazao je izvršni direktor CDP-a.

Service Photo Gallery

Prema njegovim rečima, inače u fokusu ove italijanske finansijske institucija za razvoj i saradnju je razvoj malih i srednjih preduzeća i ova dva ugovora koja će se potpisati sa Inteza i  Unikredit bankom,  se odnose baš na razvoj i na pomoć malim i  srednjim preduzećima, a sve u okviru zelene, odnosno energetske tranzicije.

"Još jedna oblast koja je važna, to su infrastrukture, jer znamo da se ovde ulaže u nove poslove, pogotovo u železničkom sektoru. Tu je uvek energetika i energetska tranzicija. Znači, CDP je ovde da pomogne firmama koje se pre svega bave i imaju aktivnosti u ovom sektoru", naglasio je Skanapjeko. 

On je podsetio da CDP postoji 175 godina istakavši da danas otvara prvi put svoju kancelariju izvan Italije, sa sedištemi u Beogradu, ali da je ona pripremljena da bude regionalni centar koji pokriva celi Bakan.

Intext service Video

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori rekao je da je još na prošlogodišnjem biznis forumu Italija- Srbija odlučeno da se razvija institucionalna prisutnosti Italije u Srbiji i da će kancelarija koja se danas otvara u Beogradu pomoći razvoju saradnje dve zemlje.
Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije i bivši ambasador Srbije u Rimu Goran Aleksić rekao je da je današnji događaj još jedan u nizu koji potvrđuje jačanje intenzivnih bilateralnih odnosa Italije i Srbije.

"Ovom kancelarijom se zaokružuje institucionalno finansijska podrška i Srbija postaje središte, italijanske privredne prisutnosti u regionu", rekao je on i dodao da će prisustvo CDP dati snažan podsticaj što većem prisustvu italijanskih investitora i preduzetnika na ovim prostorima.

Aleksić je naglasio da Srbija pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Italijom, ali da, kako je dodao i italijanski privrednici rado i sa entuzijazmom  dolaze u Srbiju, jer znaju da su ovde dobrodošli i da naše poslovno okruženje otvara perspektivu za uspešnu i plodonosnu saradnju.

Intext service Video