6. februar 2024 13:24

Otvoren novi kabinet za fiziku u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" u Beogradu

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - U Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" u Beogradu danas je svečano otvoren novi kabinet za fiziku, čije je opremanje i adaptaciju podržala Naftna industrija Srbije (NIS) u okviru svog programa "Energija znanja".

Kabinet za fiziku je opremljen elementima neophodnim za praktičnu nastavu i laboratorijske vežbe, a moći će da ga koriste svi učenici ove škole.

Direktor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla" Branko Subotić rekao je da je zadovoljan novim kabinetom.

"U poslednjih nekoliko godina naša škola, iako srednja stručna škola, postigla je velike rezultate što se tiče takmičenja iz fizike. To je pokrenulo pitanje kako poboljšati kvalitet nastave. Odlučili smo da sredimo jedan kabinet gde će svi naši đaci moći da izvode praktične eksperimente. Zahvaljujući NIS-u uspeli smo to veoma brzo i da uradimo", izjavio je Subotić.

Zamenik generalnog direktora kompanije NIS Vadim Smirnov naveo je da je kabinet ne samo lep, već i koristan, kako i priliči školi koja nosi ime Nikole Tesle.

"Mi ulažemo u mlade ljude Srbije i želimo da ti ljudi ostanu i budu pokretači ove zemlje, ne samo fizike, nego i hemije, i jezika, i svega što donosi poboljšanje, što nam daje lepšu budućnost za Srbiju", istakao je Smirnov.

Kako je naveo, to nije samo njegovo mišljenje, već i celog menadžmenta NIS-a, a tako će biti i ubuduće.

Koordinator projekta u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Jasmina Radusin rekla je da velika razlika između toga kako je bilo ranije i sada.

"Imamo prostor koji je inspirišuć, lep, čist, sređen, tako da je zadovoljstvo raditi. Ja sam ovde stavila dva nastavna sredstva koja su naši učenici sami uradili. Naši učenici, pošto je u pitanju elektrotehnika, mogu da rade i praktične stvari, da povežu elektrotehniku, programiranje i fiziku, što je veoma dobro", izjavila je Radusin.

Kroz program "Energija znanha", koji je NIS pokrenula 2012. godine, do sada je opremljeno više od 60 učionica i laboratorija u školama i na fakultetima širom Srbije.