20. februar 2024 14:16

NLB Grupa: Prijave za umetnički konkurs "NLB Muza" otvorene do 21. marta

Izvor: TANJUG

podeli vest

NLB Grupa: Prijave za umetnički konkurs "NLB Muza" otvorene do 21. marta

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD – NLB Grupa pozvala je mlade multimedijalne umetnike iz Jugoistočne Evrope da do 21. marta 2024. godine pošalju svoje radove i učestvuju na međunarodnom javnom konkursu NLB Muza, u okviru koga će odabrani radovi biti izloženi u Galeriji Bankarium u Ljubljani, saopštila je NLB Grupa.

Umetnici iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije koji žele da učestvovali na konkursu, trebalo bi da pošalju svoje radove iz oblasti multimedijalne umetnosti koji su nastali u poslednih pet godina.

Za prvu izložbu u Galeriji Bankarium u Ljubljani biće odabrano najviše pet umetničkih dela, a pobednički rad će biti otkupljen za SEE Art kolekciju NLB Grupe.

Kada je reč o kriterijumima za prijavu umetničkih dela, oni bi trebalo da se uklapaju u koncept kolekcije SEE Art i da predstavljaju različite kulture, identitete i sećanja koja su vremenom oblikovala istoriju regiona Jugoistočne Evrope.

Cilj ove kolekcije jeste da unapredi razumevanje i poznavanje različitih kulturnih i društvenih sredina, promoviše toleranciju i raznolikost i podstiče nove održive ideje i dela putem raznovrsnih radova savremene umetnosti.

Radove će ocenjivati petočlana međunarodna stručna komisija u čijem sastavu će biti istoričarka umetnosti, kustoskinja i direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, članica Umetničkog saveta NLB, Maja Kolarić, istoričarka umetnosti i kritičarka, kustoskinja, članica Umetničkog saveta NLB, Mira Gačina, menadžerka komunikacija u NLB-u Ana Herman, nezavisni kustos, urednik i pisac, predsednik Umetničkog saveta NLB Tevž Logar i direktor, NLB kulturno nasleđe Matko Mioč.

Kao vodeća bankarska i finansijska grupacija sa sedištem i isključivim strateškim fokusom na Jugoistočnu Evropu, NLB Grupa godinama unazad obezbeđuje značajnu podršku i pomoć regionalnoj kulturi i umetnosti, navodi se u saopštenju i dodaje da je kolekcija SEE Art, deo programa NLB MUZA, u okviru koga NLB Grupa naručuje, otkupljuje, izlaže i promoviše dela savremene umetnosti i tako postaje njen glavni oslonac i partner u Jugoistočnoj Evropi.