26. februar 2024 13:58

Brnabić: Srbija u top pet zemalja po saradnji sa EBRD

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

LONDON - Srbija je u top pet zemalja po saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izjavila je danas u Londonu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić posle sastanka sa predsednicom ove banke Odil Reno-Baso.

Premijerka je novinarima rekla da ukupna vrednost potpisanih i ratifikovanih sporazuma Srbije sa EBRD iznosi oko 2,3 milijarde evra.

Intext service Video

"Mi smo i danas nastavili sa saradnjom i novim projektima, nastavljamo rad na projektima u oblasti obnovljivih izvora energije, potpisali smo sporazum za sledeću aukciju za nove megavate iz zelene energije. Radimo i na projektima energetske efikasnosti, zelene energije u sistemima daljinskog grejanja, ali imamo i projekte i koji se tiču putne infrastrukture, železničke infrastrukture", rekla je premijerka.

Navela je da se sa EBRD sarađuje i kada je reč o naučno-tehnološkim parkovima, pa EBRD za novu fazu NTP daje 70 miliona evra, od čega 10 miliona ide za BIO 4 kampus, odnosno budući razvoj biotehnologije u Srbiji i veštačke inteligencije.

"Fokus saradnje sa EBRD je i na regionalnim i lokalnim putevima, to je ono na čemu posebno insistira predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a nama je izuzetno važno za dalji ravnomerni i regionalni razvoj", istakla je premijerka.