29. februar 2024 13:26

Goran Vesić: Regionalnim projektima upravljanja čvrstim otpadom pokrivamo Rasinski i Pčinjski okrug

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD – Projektom integrisanog upravljanja čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju, faza 1, koji je danas predstavljen, obuhvaćena je izgradnja regionalnih senitarnih deponija sa linijom za separaciju komunalnog otpada, tretman procednih voda, kompostiranje zelenog otpada, sistem za iskorišćavanje deponijskog gasa i nabavka prioritetne opreme za sakupljanje otpada.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, rekao je na predstavljanju projekta da on pokriva i okolne opštine u Rasinskom i Pčinjskom okrugu, koje će svoj komunalni otpad odlagati na regionalnim sanitarnim deponijama u Kruševcu i Vranju.

"Nemačka KfW banka obezbedila je 28 miliona evra u vidu kredita a novac će biti vraćan tako što će 70 odsto platiti Vlada Srbije, a 30 odsto lokalne samouprave", rekao je Vesić i dodao da je planirano da se projekti završe do kraja 2026. godine.

Direktor KfW Kancelarije u Beogradu Karsten Sandhop istakao je da će koristi od realizacije ovog programa imati oko 400.000 ljudi, koliko ih živi u području koje će pokrivati ova dva regionalna centra.

Predstavljanju projekta prisustvovali su gradonačelnici Kruševca i Vranja i drugih opština i gradova koje će biti obuhvaćene ovim projektom.