6. mart 2024 12:14

Kostadinova: Srbija posvećena smanjenju dispariteta u obrazovanju dece

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova izjavila je danas, na početku četvrtog dana Kopaonik biznis foruma, da je Srbija posvećena smanjenju dispariteta u obrazovanju dece i promovisanju inkluzivnosti.

"To se najbolje vidi u reformi predškolskog obrazovanja. Uvođenje novog okvira predškolskog kurikuluma bilo je zaista transformativno. Tako sada sva deca koja posećuju predškolsko učenje kroz igru grade temelje doživotnog učenja", rekla je Kostadinava kao plenarni govornik.

Navela je da je finansijska podrška, posebno zajam Svetske banke, bila ključna za proširenje fizičkih kapaciteta i predškolsim ustanovama.

"Kada je reč o mentalnom zdravljnu, delimo viziju da je izgradnja otpornih zajednica temelj održivog ekonomskog rasta. Uz obezbeđenu političku podršku, Srbija napreduje u promovisanju mentalnog zdravlja i psihološkog blagostanja dece i adolescenata. Važna prekretnica bilo je potpisivanje Memoranduma o razumevanju između šest ministarstava, koja rade zajedno", navela je ona.

Kostadinova je naglasila da UNICEF podržava vladu da izradi snažan akcioni plan sa konkretnim koracima i budžetskim izdvajanjima za postizanje ciljeva ovog dokumenta.

"Sve je to moguće, kao i rad UNICEF-a što je moguć, zahvaljujući snažnoj saradnji sa privatnim sektorom, a posebno sa biznisom koji je usredsređen na decu", navela je Kostadinova.

Service Photo Gallery

Naglasila je da je Srbija pokrenula i već proširila širom zemlje programe roditeljstva, kućne posete i pedijatrijsku negu, kao i predškolsko i socijalno staranje, radeći zajedno za UNICEF-om.

"A to je praćeno i novim izdvajanjima iz lokalnih budžeta od preko pola miliona evra u 29 opština. I postoji veoma jak ekonomski razlog i pozadina za ovaj korak. Ulaganje u intervencije u ranom detinjstvu donosi povrat u proseku četiri do pet puta veći od početnog ulaganja", navela je ona.

Kostadinova je rekla da je raduje što je i ove godine pitanje dece i mladih na KBF visoko na agendi.

Kako kaže, u okruženju koje se stalno menja, očigledno da je potrebna snažna saradnja u fragmentisanom svetu.

Navela je da novoobjavljeni izvestaj UNICEF-a o saradnji u fragmentisanom svetu pokazuje da će polikriza napredovati, što može ugroziti dobrobit dece - geopolitičke promene, ekonomska fragmentacija...

Poručila je da upravo politička uključenost mladih u javne politike može ublažiti te rizike.

Kostandinova: U Srbiji mnogo urađeno za decu i mlade, ali dosta posla još ima

Direktorka UNICEF-a za Srbiju Dejana Konstadinova ocenila je danas da je u Srbiji mnogo toga urađeno posebno u oblasti predškolskog obrazovanja i na unapređenju sistema za mentalno zdravlje i podršku mladima. "Srbija je zaista na dobrom putu i mnogo toga je urađeno. Posebno možemo da istaknemo predškolsko obrazovanje gde su sva deca obuhvaćena i gde mogu da uče kroz igru", rekla je Kosatinova za Tanjug na Kopaonik biznis forumu. Prema njenim rečima, unapređen je sistem za mentalno zdravlje i podršku mladima - inkluzija u školama, kako bi svako dete moglo da uči, a odnosi se na podršku u ranim intervencijama usmerenim za prevazilaženje izazova dece sa smetnjama u razvoju, da bi im se na vreme omogućila podrška i da bi stigli vršnjake i nastavili školovanje. "Dosta toga je urađeno, ali imamo još dosta posla i zato je UNICEF tu da pruži podršku vladi i da radi zajedno sa drugim partnerima", rekla je ona i dodala da UNICEF daje ekspertizu kako bi se svi važni programi moderirali - programi koji mogu da opreme decu i roditelje mogućnostima za napredak.