6. mart 2024 13:29

Predsednik Japanske poslovne asocijacije u Srbiji: EXPO Osaka 2025 velika šansa za razvoj ekonomije Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Predsednik Japanske poslovne asocijacije u Srbiji i član Upravnog odbora Saveta stranih investitroa FIC Srbija Goran Pekez ocenio je da će prisustvo Srbije na svetskoj izložbi Expo 2025 u Osaki biti fantastična prilika da naša zemlja svetu predstavi svoje potencijale.

"Expo 2025 je velika šansa za razvoj ekonomije Srbije. Ona leži i u dobrom nastupu u Osaki a na kraju krajeva manifestacija je i logična prilika da se promoviše i EXPO 2027 u Beogradu", rekao je Pekez za Tanjug na Koaponik bizniz forumu gde je govorio na panelu "Izazovi srpske privrede: Pogled iz ugla domaćih i stranih investitora".

Dodao je da će Expo Osaka 2025 biti velika prilika i veliki posticaj i za privedni razvoj kao i mogućnost da se dovedu nove strane investicije prvenstveno iz Japana.

Service Photo Gallery

"Japanska poslovna Alijansa ponosna je da bude član radne grupe za pripremu i nastup Srbije na svetskoj izložbi Ekspo 2025 u Osaki. Ta manifestacija, koja se održava svaki četiri godine, fantastična je prilika da Srbija predstavi svoje potencijale u svetu, da se predstavi kao investiciona destinacija, da predstavi kako sebe vidi u budućnosti", rekao je Pekez za Tanjug.

Naglašavajući da će Expo u Osaki privući veliki broj i japanskih i međunarodnih investitora, dodao je da će to ujedno biti i dobra prilika da se neki od tih stranih investitora privuku da investiraju u Srbiju.

Pekez je podsetio da je Japan treća najveća ekonomija na svetu i drugi najveći strani investitor na svetu sa 1,9 triliona godišnjih investicija.

"Uzeti mali deo investicionog kolača za Srbiju mislim da može biti veliki uspeh", rekao je on i podsetio da je od 4,5 milijarde godišnjih investicija u Srbiju jedna japanska kompanija u Novom Sadu napravila fabriku vrednu dve milijarde.

"Takvim fabrikama, koji su veliki projekti, potrebni su veliki broj dobavljača i srpskih i stranih", rekao je on i napomenuo da će takvi proizvodni sistemi zapošljavati hiljade ljudi.