12. mart 2024 12:19

Dušan Živković: EPS može da bude pokretač uvođenja vodoničnih tehnologija u Srbiji

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Uvođenje vodoničnih tehnologija nije samo tehnološki izazov, već i šansa i verujem da, kao što je Elektroprivreda Srbije bila pokretač privrednog razvoja, može da bude i pokretač uvođenja vodoničnih tehnologija, izjavio je danas v.d. generalnig direktora EPS-a Dušan Živković.

On je, na otvaranju međunarodne konferencije "Vodonik energent budućnosti" u organizaciji portala "Energija Balkana", istakao da bi upotreba vodonika doprinela procesu dekarbonizaicije i omogućila veću fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije, uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata.

Živković je naveo da je vodonik jedan od izazova, ali i prilika koje nam je doneo vek u kome je energetska tranzicija postala imperativ i ocenio da bi uz vodonik, proces energetske tranzicije bio mnogo brži i efikasniji.

"Ukoliko se opredelimo za vodonik kao energent budućnosti, naš cilj mora da bude zeleni vodonik", rekao je on.
Istakao je da EPS ima znanje i iskusne inženjere koji bi mogli da pokrenu proces uvođenja vodoničnih tehnologija.

Živković je naveo da su fosilna goriva bila pokretač razvoja u prošlom veku u energetici, ali da su imala negativan uticaj na životnu sredinu, a da će dekarbonizacija uz vodonik doneti novu realnost.

"Verujemo da će vodonik doneti novu realnost. Pored razlike u tehnologiji proizvodnje, on će doneti i nešto veoma značajno za nas, a to je diversifikovanost resursa kojima Srbija raspolaže i doprineće sigurnosti energetike Srbije i Elektriprivrede Srbije", rekao je Živković.

Prema njegovim rečima postojeće elektrane neće proizvoditi u osnovi zeleni vodonik ali će se raditi i na tome, jer je, kako je naveo osnovna ideja da energetsku budućnosti vidimo u zelenom vodoniku.

Kao prvi korak koji je sada na redu, naveo je vodoničnu strategiju čiji je nacrt predstavljen pre dve godine.

To bi, rekao je trebalo nastaviti kroz regulativu i razvijati regulatorni okvir koji je ova strategija prepoznala, kada je reč o proizvodnji, transportu, skladištenju, korišćenju vodonika kako bi Srbija krenula dalje.

"Globalno tržište je u ekspanziji, upotreba vodonika bi omogućila dalju dekarbonizaciju i EPS želi da bude pokretač i doprinese dekarbonizaciji i elektro privrede kao i cele srpske ekonomije i društva", rekao je Živković.