21. mart 2024 10:20

Počeo prvi Samit o nuklearnoj energiji, učestvuje i predsednik Vučić

Izvor: TANJUG

Foto: AP Photo/Virginia Mayo

BRISEL - Prvi samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Kraljevina Belgija, počeo je danas u Briselu, a učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Prvi put na takvom samitu okupile su se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici  industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Service Photo Gallery

Na otvaranju samita obratiće se predsednik Vlade Kraljevine Belgije Aleksandar de Kro i direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Mariano Grosi.

Otvaranju samita prisustvuju i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog Saveta Šarl Mišel, predsednik Srbije Vučić, predsednik Rumunije Klaus Johanis, premijer Hrvatske Andrej Plenković, premijer Češke Petr Fijala, premijer Mađarske Viktor Orban, premijer Holandije Mark Rute, premijer Poljske Donald Tusk, premijer Slovenije Robert Golob i premijer Švedske Ulf Kristerson, ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Predsednik Vučić prisustvovaće usvajanju zajedničke Deklaracije, obratiće se okupljenim učesnicima tokom prve sesije Samita predviđene za govore nacionalnih lidera i imaće niz bilateralnih susreta sa evropskim i svetskim zvaničnicima.

Svetski lideri će u Briselu ukazati na značaj nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika. 

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.