21. mart 2024 13:17

Predrag Mijatović: Prioritet u kupovini zlata koje se dobija u Boru ima država

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Predrag Mijatović iz Geološkog zavoda Srbije izjavio je danas da je od početka istraživanja do početka proizvodnje i dobijanja prve zlatne poluge neophodno da prođe minimum 12 godina, i dodao da u Srbiji prioritet u kupovini zlata koje se dobija u Boru ima država.

Kako je za Tanjug naveo, kada su većinski vlasnici Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor prvih nekoliko razrađivali proizvodnju, da su dobijali oko 1,6 tona zlata godišnje i to prodavali Narodnoj banci Srbije.

S obzirom da je proizvodnja zlata u Srbiji znatno porasla i da prelazi dve tone godišnje, Mijatović kaže da svo zlato koje se ne proda NBS se prodaje slobodno na tržištu.

"Proizvodnja zlata u nekoj državi ne uslovljava to da će ta država imati velike zlatne rezerve. Na primer, Bugarska koja je od skoro počela da proizvodi zlato trenutno ima veće zlatne rezerve od Srbije. U našem okruženju Mađarska isto ima veće zlatne rezerve, oko 90 i nešto tona, a nema ni jedan rudnika zlata već više od 100 godina. Austrija koja isto nema ni jedan rudnik zlata, ima skoro šest puta veće zlatne rezerve od Srbije", objasnio je on.

Mijatović napominje da su zlatne rezerve neke države uglavnom skopčane sa ekonomskom snagom te države, a ne sa tim koliko ima rudnika zlata na svojoj teritoriji i kolika je proizvodnja zlata.

S obzirom na uslove u Srbiji i tip ležišta koji se u zemlji javlja, Milatović smatra da je 700 tona zlata koje se krije u rudnicima u Srbiji, pristojna količina, i dodao da iako možda postoje veće rezerve, da je ovo nivo koji se može očekivati u Srbiji.

Prema njegovim rečima, zlato u Srbiji se trenutno eksploatiše samo u okviru sistema RTB Bor, i dodao da ima još jedno ležište zlata koje se nalazi između Kučeva i Majdanpeka, koje je van eksploatacije poslednjih 20 godina, koje je čisto ležište zlata, gde se zlato nalazi u kvarcnim žicama.

Mijatović je istakao da se sve zlato koje se dobija iz rudnika Lece nalazi u koncentratu olova i cinka koji se kompletno prerađuju u inostranstvu, što znači da Srbija na to zlato koje se dobija iz rudnika Lece ne može da računa.

"Prostor u Srbiji na kom se zlato istražuje je cela istočna Srbija, pogotvo okolina oko Bora, Homoljske planine, Bosilegrada, Besne Kobile i okolina Medveđe, gde se nalazi runik Lece, kao i okolina Majdan planine, i ceo deo do Sijarinske Banje. Na mnogo mesta ima i pojava zlata, čak je tu i ovorena rezerva malog ležišta zlata", naveo je on.