1. maj 2024 13:31

NALED: Potrebna jedinstvena javna baza svih neporeskih nameta

Izvor: TANJUG

Foto: NALED

BEOGRAD - Rešenje za veliki broj neporeskih nameta među kojima često ima skrivenih poreza koji se zovu taksama ili naknadama, sa kojima se sreću privrednici u Srbiji i u regionu je formiranje jedinstvene javne baze svih neporeskih dažbina koje plaćaju privreda i građani, navedeno je u novom biltenu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Kako je istaknuto, ovakav sistem već postoji u Republici Srpskoj (BiH) koja registar neporeskih nameta ima više od pet godina.

Programska direktorka NALED-a Jelena Bojović, rekla je da očekuje da će se na primer RS ugledati i Srbija i podsetila da je pre nekoliko godina ova organizacija zajedno sa KPMG-om, a uz podršku USAID-a, popisala više od 1.200 nameta samo na republičkom nivou u više od 500 zakona i podzakonskih akata.

Među njima su, kako je kazala najbrojnije takse koje čine čak tri četvrtine ukupnog broja, iako donose samo 25 odsto ukupno naplaćenih neporeskih prihoda.

Dodala je da je sa druge strane, analiza lokalnih administrativnih taksi na uzorku od 15 lokalnih samouprava pokazala da je prosečan broj administrativnih taksi na lokalu oko 70, a da naplaćeni prihodi po ovom osnovu čine oko 0,2 odsto ukupno naplaćenih prihoda.

"Naša preporuka je da se propiše obavezan elektronski obračun i naplata svih neporeskih dažbina preko portala eUprava ili portala ePlati. Na taj način će se uspostaviti ažurni popis svih neporeskih nameta republičkih, lokalnih I pokrajinskih organa, javnih preduzeća, lokalnih javnih preduzeća, javnih agencija... sa odgovarajućim iznosima", rekla je Bojović.

Kako je naglasila, na taj način neporeski nameti će biti transparentni i moći ćemo da ih plaćamo elektronski, bez dostavljanja dokaza o uplati, a država će imati bolji uvid u naplaćene takse i naknade.

Savetnik premijera Republike Srpske Dalibor Tomaš rekao je da je u RS 2019. uspostavljena baza koja sadrži sve neporeske namete koji se naplaćuju građanima i privredi navodeći da je pre uspostavljanja sistema bilo 610 nameta, a da je sa njegovim uspostavljanjem ukinuto 19 neporeskih davanja.

"Posebno je važno da istaknemo da se kod nas ne mogu naplaćivati nameti koji se ne nalaze u registru, odnosno naš sistem ima konstitutivno dejstvo. Osim samog popisa neporeskih nameta, cilj nam je bio da ih učinimo transparentnim, a da nakon toga krenemo i u reformu, ukidanje, i promenu visine nameta", rekao je on.

Kako se ističe Tomaš je naveo da RS ima i Koordinaciono telo za analizu opravdanosti parafiskalnih naknada koje radi redovne ocene opravdanosti svakog pojedinačnog davanja iz baze.