8. maj 2024 09:52

Nebojša Savić: Saradnja s Kinom otvara prostor srpskoj ekonomiji za unapređivanje inovativnosti

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Saradnja sa Kinom srpskoj ekonomiji otvara prostor za unapređivanje inovativnosti, ocenio je danas profesor na Fakultetu FEFA Nebojša Savić, istakavši da Kina ima jednu od najinovativnijih privreda, posebno u oblasti veštačke inteligencije, i da svako uključivanje Srbije u te procese znači veliki doprinos njenom rastu i razvoju.

On je u izjavi za Tanjug rekao da novi sporazumi koji će biti potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga, otvaraju šansu za razvijanje srpske prerađivačke industrije, uključivanje u one projekte u kojima je Kina svetski lider, ali i otvaraju prostor za nove najnaprednije stvari koje su vezane za veštačku inteligenciju.

Intext service Video

"Srbija je važan partner Kine zbog toga što se nalazi na specifičnom putu, veza između Grčke i Mađarske odnosno unutar EU i protoka roba i usluga koje se pružaju. U tom smislu Srbija predstavlja jednu vezu koja se prirodno postavlja u ovom delu regiona iz ugla Kine", naveo je profesor.

Savić dodaje da je, iz ugla Srbije, to dobra šansa za razvoj srpske privrede i uključivanje u međunarodne tokove.