8. maj 2024 09:52

Nebojša Savić: Saradnja s Kinom otvara prostor srpskoj ekonomiji za unapređivanje inovativnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Savić: Saradnja s Kinom otvara prostor srpskoj ekonomiji za unapređivanje inovativnosti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Saradnja sa Kinom srpskoj ekonomiji otvara prostor za unapređivanje inovativnosti, ocenio je danas profesor na Fakultetu FEFA Nebojša Savić, istakavši da Kina ima jednu od najinovativnijih privreda, posebno u oblasti veštačke inteligencije, i da svako uključivanje Srbije u te procese znači veliki doprinos njenom rastu i razvoju.

On je u izjavi za Tanjug rekao da novi sporazumi koji će biti potpisani u Beogradu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Kine Si Đinpinga, otvaraju šansu za razvijanje srpske prerađivačke industrije, uključivanje u one projekte u kojima je Kina svetski lider, ali i otvaraju prostor za nove najnaprednije stvari koje su vezane za veštačku inteligenciju.

"Srbija je važan partner Kine zbog toga što se nalazi na specifičnom putu, veza između Grčke i Mađarske odnosno unutar EU i protoka roba i usluga koje se pružaju. U tom smislu Srbija predstavlja jednu vezu koja se prirodno postavlja u ovom delu regiona iz ugla Kine", naveo je profesor.

Savić dodaje da je, iz ugla Srbije, to dobra šansa za razvoj srpske privrede i uključivanje u međunarodne tokove.