9. maj 2024 11:13

Vesić: Učešće u Inicijativi Pojas i put podstiče ukupan razvoj Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić izjavio je da učešće Srbije u Inicijativi Pojast i put (BRI) podstiče ukupan razvoj Srbije.

Vesić je u intervjuu za Sinhuu u Beogradu rekao da je učešće Srbije u BRI podstaklo ukupan razvoj Srbije, ali i njenih suseda.

Srbija je ponosna na svoje učešće u BRI, u okviru kojeg su kineske kompanije realizovale mnoge infrastrukturne projekte u zemlji, naveo je Vesić.

Dodaje da su srpski zvaničnici impresionirani razvojem transportne infrastrukture u Kinu i da vide tu zemlju kao model ekonomskog rasta.

"Kada povežete državu železnicom i putevima onda imate lakšu migraciju stanovništva, veću mobilnost i ravnomeran razvoj regiona", rekao je Vesić.

Do kraja godine dve nove linije Er Srbije za Kinu

Er Srbija je dobila dozvole kineskih vazduhoplovnih vlasti kojima se potvrđuje pravo letenja između Beograda i Šangaja dva puta nedeljno, a između Beograda i grada Gvandžo tri puta nedeljno, sa periodom važenja dozvola od tri godine, izjavio je Vesić.

Ministar je naveo da će Er Srbija biti u mogućnosti da direktne letove za Šangaj i Gvandžo započne nakon uvođenja novih širokotrupnih aviona u svoju flotu.

"Er Srbija je u procesu dodavanja dva aviona tipa A330 i očekuje da će prvi avion stići krajem jula ili početkom avgusta ove godine i nakon završenih svih neophodnih procedura uvođenja u flotu, što se očekuje da će biti u septembru ili oktobru ove godine, avion će moći da bude raspoređen na nove direktne linije ka Kini, sa planom da to bude jedan let nedeljno za Šangaj i jedan let nedeljno za Gvandžo", rekao je Vesić za TV Prva.

Ministar je rekao i da je Er Srbija u aprilu ove godine prevezla 303.189 putnika, što je najbolji aprilski rezultat ove kompanije od osnivanja.