13. maj 2024 12:17

Savet Evropske unije odobrio reviziju zajedničke poljoprivredne politike EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Savet Evropske unije odobrio reviziju zajedničke poljoprivredne politike EU

Foto: Shutterstock.com/symbiot, ilustracija

BRISEL - Savet Evropske unije odobrio je danas ciljanu reviziju pojedinih osnovnih akata zajedničke poljoprivredne politike (ZPP).

Kako sa navodi na sajtu Saveta EU, pomenuta revizija je "odgovor na zabrinutost koju su poljoprivrednici izrazili poslednjih meseci" i ona uzima u obzir uticaj geopolitičkog razvoja i ekstremnih vremenskih prilika.

"Ciljana revizija zajedničke poljoprivredne politike je konkretan rezultat naših napora da smanjimo birokratiju i osiguramo pojednostavljenje za poljoprivrednike. Usvajanje dolazi samo dva meseca nakon što je predlog iznela Komisija. Ovo jasno pokazuje da ispunjavamo obećanja koja smo dali evropskim poljoprivrednicima", dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, u novom tekstu se uspostavlja "pažljiva ravnoteža" između ciljeva održivosti i potrebe da se problemi evropskih poljoprivrednika rešavaju na efikasan i brz način.

Nova pravila će nakon formalnog odobrenja stupiti na snagu već u junu.

Kako je ranije preneo briselski Euraktiv, izmene koje su predložene u martu smanjuju administrativni teret za poljoporivrednike, ublažavaju neke ekološke zahteve i omogućavaju više fleksibilnosti članicama Evropske unije u primeni zajedničke poljoprivredne politike.