15. maj 2024 12:05

Stefan Lazarević: Želimo da nova vlada ima pun mandat i da nastavi reforme

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Nastavak digitalne transformacije, sprovođenje zelene agende u energetici i zaštiti životne sredine, unapređenje sistema zdravstvene zaštite, predvidiva i stabilna fiskalna politika i nastavak evropskih ali i regionalnih integracija, su oblasti za koje Američka privredna komora (AmCham) u Srbiji smatra da mogu da pomognu u kreiranju atraktivnog poslovnog ambijenta u Srbiji, izjavio je za Tanjug predsednik Upravnog odbora AmCham Stefan Lazarević.

On je povodom formiranja nove Vlade Srbije rekao da je jedna od prvih želja AmChama u takvim situacijama da vlada ima pun mandat, kako bi mogla da se fokusira na sprovođenje institucionalnih i sistemskih reformi u oblasti sudstva, zdravstva, energetike, radno-pravne regulative.

"Poslednjih godina desilo se dosta pozitivnog po pitanju unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji i mi se nadamo i očekujemo da ćemo nastaviti sa vladom da radimo na kreiranju tako dobrog i predvidivog i produktivnog poslovnog okruženja", istakao je on.

Intext service Video

Odgovarajući na pitanje u kojoj oblasti se najviše odmaklo, Lazarević je rekao da je u prethodnom periodu najviše urađeno u digitalnoj transformaciji i da se očekuje da će i nova vlada nastaviti da istom dinamikom sprovodi ovu transformaciju.

"Digitalna transformacija omogućava jeftinije, brže, efikasnije poslovanje u zemlji. To je nešto što privlači i nove investitore, ali i sadašnjim i postojećim investitorima omogućava da lakše obavljaju svoje poslove i da razmišljaju o potencijalnom širenju poslovanja", istakao je on.

Kada je reč o poreskom i parafiskalnom opterećenju, ocenio je da je poslednjih nekoliko godina Ministarstvo finansija uradilo dosta dobrih stvari na očuvanju predvidivosti i stabilnosti fiskalnog sistema.

Ukazao je i da je veoma važno da se nastavi u istom tempu, jer, kako je ocenio, upravo takav predvidiv fiskalni i stabilan sistem privlači nove investitore i zadržava postojeće investitore.

Intext service Video

Dodao je da je veoma bitno da se nastavi sa suzbijanjem sive ekonomije, napravi moderan inspekcijski nadzor i smanje parafiskalni nameti.

Govoreći o tome kako kompanije članice Američke privredne komore vide trenutnu poslovnu klimu u našoj zemlji i šta bi volele da se izmeni, rekao je da ova komora svake godine radi istraživanje među svojim članicima o tome i da poslednje istraživanje rađeno na kraju prošle godine pokazuje da su prognoze optimističnije u odnosu na krizni period.

"Naši članovi imaju optimizam što govori o delimičnom oporavku ekonomije, ali i o povratku poverenja investitora. Ono što je jako bitno jeste da vlada krene sa sprovođenjem sistemskih reformi kako bi pomogla u pretvaranju tog optimizma u realne i konkretne rezultate, što bi značilo i otvaranje novih radnih mesta i širenje poslovanja", naglasio je on.

Navodeći šta bi trebalo raditi na unapređenju efikasnosti zdravstva, Lazarević je istakao da bi pre svega trebalo raditi na sinergiji javnog i privatnog zdravstvenog sistema, čime bi, prema njegovim rečima, zdravstvene usluge građanima bile još dostupnije i kvalitetnije.

Intext service Video

Smatra i da bi trebalo raditi na digitalizaciji zdravstva, odnosno olakšavanju administrativnih procedura, na izmenama zakona o lekovima i medicinskim sredstvima kako bi se olakšala klinička ispitivanja, smanjile administrativne procedure za lekove.

"Veoma je bitno da napravimo sistem u kome će naši građani moći da se leče inovativnim lekovima kojima se leče građani širom sveta, posebno u delu Evropske unije i zapadnog sveta", naglasio je on.

Izrazio je optimizam kada je reč o potencijalnom povećanju broja zaposlenih u članicama Američke privredne komore u Srbiji, što bi, kako je rekao moglo da se dogodi posebno ukoliko nova Vlada Srbije krene sa sprovođenjem predloga AmChama.