15. maj 2024 13:37

Direktori RGZ i Švedske agencije za međunarodni razvoj o saradnji Srbije i Švedske na razvoju srpskog katastra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktori RGZ i Švedske agencije za međunarodni razvoj o saradnji Srbije i Švedske na razvoju srpskog katastra

Foto: TANJUG/RGZ/ Emilija Katić

BEOGRAD - Na današnjem sastanku direktora Republičkog geodetskog zavoda Borka Draškovića sa delegacijom Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) koju je predvodio direktor Jakob Granit, predstavljeni su novi projekti kao i dosadašnji rezultati koje je RGZ postigao u saradnji sa Švedskom agencijom za kartografiju, katastar i registraciju zemljišta, kroz projekte koje je finansirala SIDA, saopštio je RGZ.

Reč je o projektima iz oblasti masovne procene vrednosti nepokretnosti, digitalnog arhiva i upravljanja geoprostornim podacima.

Cilj posete je, kako se navodi, nastavak dvadesetogodišnje saradnje i podrške Švedske projektima digitalizacije i razvoja srpskog katastra.

Drašković je istakao zadovoljstvo podrškom Švedske RGZ-u od koje može da se uči.

"Ova saradnja je rezultat našeg posvećenog rada i angažovanja u postizanju najviših međunarodnih standarda u oblasti upravljanja, bezbednosti i zaštite geoprostornih podataka,“ istakao je on.

Granit je naglasio da je zadovoljan time što je dosadašnja saradnja srpskog i švedskog katastra rezultirala boljom ekonomskom situacijom za građane Srbije, kao i značajnim povećanjem nivoa sigurnosti i transparentnosti u katastru.