20. maj 2024 19:51

Posetioci Sajma poljoprivrede zainteresovani za IPARD program

Izvor: TANJUG

podeli vest

Posetioci Sajma poljoprivrede zainteresovani za IPARD program

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

NOVI SAD - Treći dan Poljoprivrednog sajma u EU paviljonu počeo je VIP panelom o kvalitetu hrane u Srbiji i Evropskoj uniji, a nešto kasnije, u kuhinji su rukave zasukali Emanuele Žiofre i Tomaš Kuhta - ambasadori Evropske unije i Češke.

Posetioci su se dobro zabavljali uz prašku šunku, češko pivo i aranćine - sicilijansku grickalicu, saopštila je EU info mreža.

Govorilo se i o budućnosti tržišta premijum voća i povrća, kroz iskustvo kompanije „Zeleni hit“ iz Batajnice, o važnosti biogasa za uklanjanje otpada, koji nastaje u poljoprivrednim gazdinstvima, o životnoj sredini kao osnovi za zdravu i bezbednu hranu, a stručnjaci iz Evropske banke za obnovu i razvoj predočili su predočili su sistem finansiranja proizvoda i savetodavnu podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Interesovanje publike ponovo je izazvala radionica o IPARD programu, a posetiocima su predočene i mogućnosti za konkurisanje u okviru evropske teritorijalne saradnje.

U saopštenju se ističe da je bogat program osmišljen i za sutra kada će se govoriti o važnosti i rezultatima nedavno sprovedenog popisa poljoprivrede, zatim o iskustvima iz Austrije u održivoj poljoprivredi, o danskim iskustvima vezanim za inovativne tehnologije u poljoprivredi, a Italijani će govoriti o lešnicima.

Ambasador Francuske, Pjer Košar, otvoriće panel o biljnom reproduktivnom materijalu.

Reči će biti i o IPARD sredstvima, konkretno o merama 4 i 5, koje će tek biti dostupne domaćim poljoprivrednicima, a biće predstavljene i mogućnosti učešća u prekograničnim programima, i to sa drugim državama kandidatima - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom.

Dobra zabava biće i u EU kuhinji - vreme ručka sa ambasadorom Francuske u Srbiji mirisaće na piletinu u kori od muskatnog oraščića, dok će holandsku gastronomiju „braniti“ male palačinke - poffertjes.

U saopštenju se podseća da će Delegacija Evropske unije u Srbiji biti prisutna u Hali 1, na EU paviljonu, tokom svih sajamskih dana, sve do četvrtka, 23. maja. Posetioci će imati priliku da prisustvuju na više od 40 informativnih panela i radionica, na kojima će brojni stručnjaci iz različitih oblasti govoriti o temama kao što su kvalitetna proizvodnja hrane, zdravlje životinja, uzgajanje setvenih kultura, tehnološke inovacije, održiva poljoprivreda i mnogim drugim aktuelnim temama.

Posebna poslastica u EU paviljonu biće EU kuhinja, a posetioci su pozvani da dođu i probaju ukuse različitih evropskih tradicija, koje će pripremati kuvari - diplomate zemalja članica EU.

"Ovaj jedinstveni gastronomski događaj pružiće posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i saznaju više o kulinarskoj baštini Evropske unije", kaže se u saopštenju.

Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU. Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra. podrške EU. Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.