27. maj 2024 13:31

U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

U Adi kod Sente počela gradnja najveće solarne elektrane u Srbiji

Foto: TANJUG/AVR GROUP/ DRAGAN MUJAN

ADA - Izraelska kompanija Nofar Energy započela je danas u Adi kod Sente gradnju najveće solarne elektrane u Srbiji, ukupne snage 26 megavata (MW).

Kako je rečeno na konferenciji za medije u Beogradu, ova investicija je vredna 25 miliona evra, sa procenom godišnje proizvodnje električne energije od ‪33.150.000‬ kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Naglašeno je da će po ukupnom kapacitetu, ovo biti najveći solarni park koji bi trebalo da bude priključen na mrežu do kraja godine.

Solarna elektrana će se prostirati na  30 hektara u u Severno Banatskom okrugu u Vojvodini u mestu Ada.

Generalni direktor kompanije Nofar Adria Joav (Yoav) Shafrir kazao je da je opredeljeno da se u fazi izgradnje elektrane angažuje Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno, u industriji električne energije i energije održivih izvora, koja posluje širom sveta.

"U fazi smo još nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2", rekao je on. 

Procena je, kako je naveo, da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, kao i očuvanju šuma u obimu većem od 7.000 hektara, te 581.000 stabala u  periodu od 10 godina. 

Savetnik ministra rudarstva i enregtike Srbije Rade Mrdak rekao je da osim ove solarne elektrane koja se gradi u Adi i koja se očekuje da do kraja godine bude završena, namera je da još pet elektrana snage 30 MW budu priključene na sistem.

On je podsetio je da je kod Smedereva, prošle sedmice završena prva faza radova na izgradnji još jedne solarne elektrane u Srbiji "Saraorci" čija je ukupna snaga oko 10 MW .

"Sve to ukazuje da je solarna industrija u Srbiji ušla u dinamičan razvoj i država će nastaviti da podstiče taj vid industrije", rekao je Mrdak i dodao da je u planu da se dodatno unapredi i zakonodavni okvir u Srbiji kako bi se još više razvilo tržište električne energije i projekti ovog tipa mogli da se razvijaju na komercijalnoj osnovi, ne samo sa finansijskom pomoći države.

Mrdak je dodao i da je projekat izgradnje solarne elektrane u Adi, zajedno sa ostalima koji su u razvoju najbolja potvrda rezultata energetske politike koju vodi Vlada Srbije i resorno ministarstvo na čelu sa Dubravom Đadovićem Danovićem. 

"Jedno je postaviti zakone, strategije i govoriti lepe reči, ali bitna su dela, a ona stoje iza nas i mislim da će ih biti još više u narednom periodu", kazao je on i zahvalio izraelskoj kompaniji, što je prepoznala Srbiju kao dobru destinaciju za svoju investiciju.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan kazao je da su solarna energija i energija vetra veliki adut Izraela i da se ta zemlja trudila da to promoviše.

On je naveo da očekuje da će i druge velike izraelske kompanije sa svojim projektima iz tih oblasti doći u Srbiju.

Kompanija Nofar Energy osnovana je 2011. i specijalizovana je za razvoj, proizvodnju i održavanje fotonaponskih postrojenja i vetroelektrana.

Aktivnosti kompanije uključuju solarne projekte na zemlji, plutajuće solarne projekte na rezervoarima za vodu, krovne solarne projekte i projekte skladištenja električne energije. 

Kompanija je aktivna u deset zemalja i to u Izraelu, SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Rumuniji, Poljskoj, Italiji, Grčkoj i od skora u Srbiji.

Ukupni proizvodni kapaciteti kojima kompanija raspolaže su kapaciteti od 1,9 GWH skladištene energije i 2,8 GWH solarne energije, a strategija razvoja do 2025. je dostizanje kapaciteta od 2,5 GWH skladištene energije i proizvodnja solarne energije od 5 GWH.

Kompanija je rangirana kao treća najveća izraelska kompanija koja se bavi održivim izvorima energije na Tel Avivskoj berzi.