28. maj 2024 14:38

Dejan Ristić: IT industrija jedna od najvažnijih privrednih grana današnjice

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dejan Ristić: IT industrija jedna od najvažnijih privrednih grana današnjice

Foto: TANJUG/MIT

ŽENEVA - Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić istakao je danas, na ministarskom panelu u okviru Foruma Svetskog samita o informacionom društvu (WSIS)+20 u Ženevi, da je IT industrija jedna od najvažnijih privrednih grana današnjice i da je jedan od važnih ciljeva Srbije razvoj i unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu.

Kako je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Ristić je naveo da je veoma važno podsticati IT kompanije i stručnjake da razvijaju svoje poslove i budu konkurentni na međunarodnom tržištu i ukazao na to da izvoz IT usluga u Srbiji raste iz godine u godinu, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Prema zvaničnim podacima, u 2023. godini izvoz IT usluga iz Srbije je iznosio oko 3,4 milijarde evra, a 2012. godine taj iznos je bio 375 miliona evra, tako da je veoma očigledno o kolikom rastu i napretku je reč“, naglasio je ministar.

Govoreći o unapređenje usluga elektronske uprave za građane i privredu, Ristić je naglasio da se tako smanjuju troškovi i štedi vreme kako državi, tako i građanima.

On je informisao kolege iz celog sveta o tome da je Srbija razvila centralni državni portal eUprava, kao i još nekoliko posebnih portala preko kojih građani elektronski mogu da obave veliki broj poslova.

"Naša zemlja je uspostavila Državni data centar u Kragujevcu koji predstavlja ključnu infrastrukturu za razvoj eUprave i digitalizaciju Srbije", naglasio je Ristić i dodao da je ovaj Centar jedan od najmodernijih data centara u regionu i da su njegovi korisnici državni organi, ali i najveće svetske IT kompanije.

„Izgrađen je u skladu sa najvišim svetskim standardima za data centre, uključujući TIER 4 standarde koji garantuju najviši nivo bezbednosti i dostupnosti podataka“, podvukao je ministar.

On je podsetio da je Vlada Srbije u decembru 2023. godine potpisala Memorandum sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) čime je Srbija postala deo globalne računarske mreže u kojoj smo trenutno 7. zemlja u Evropi i 10. u celom svetu u kojoj CERN čuva svoje podatke.

Ristić je upozorio da su informaciono-komunikacione tehnologije donele brojne prednosti čovečanstvu, ali uz porast njihovog korišćenja rastu i rizici i ugrožavanja IKT sistema i prava korisnika.

"Srbija je zbog toga aktivno radila na razvoju informacione bezbednosti, naročito poslednjih godina", naglasio je ministar.

On je istakao da je donet i primenjen zakonodavni okvir, da su uspostavljene institucije koje se bave prevencijom, zaštitom i reakcijom na bezbednosne incidente i da je Srbija u potpunosti prenela odredbe međunarodnih konvencija o sajber kriminalu u naše zakonodavstvo.

„Posvećeni smo i saradnji sa međunarodnim organizacijama i nadležnim organima drugih država u ovoj oblasti. Širimo svest građana o načinima kako da bezbedno koriste nove tehnologije, a posebnu pažnju posvećujemo najosetljivijim grupama kao što su deca“, zaključio je Ristić.